BMW K1600 Forum banner

Problem z Navigatorem IV. Czy ktoś może pomóc?

5.2K views 19 replies 12 participants last post by  vtx1800n1  
#1 ·
Zastanawiam się, czy ktoś z tej grupy może mi pomóc z problemem z Navigatorem, który mam. Mam Navigatora IV z najnowszym oprogramowaniem i aktualizacjami map. Używam najnowszej wersji Basecamp na moim Macbooku Pro. Najnowsza wersja mapy USA. Kiedy tworzę trasę w Basecamp, wygląda świetnie - dokładnie taką trasę, jaką chcę przejechać. Przenoszę ją do Nav i sprawdzam podgląd i tam też wygląda dobrze. Nie można powiększyć, aby zobaczyć wszystkie szczegóły, ale kształt wygląda tak samo jak w Basecamp. Problem pojawia się, gdy jadę trasą. Magenta linia trasy nie zawsze podąża za drogą. Wiem, że jestem na drodze, którą wytyczyłem w Basecamp, ale magenta linia jest gdzieś poza drogą. Moje preferencje nawigacyjne w Basecamp to Najszybsza trasa i to samo w Nav, więc są one również zsynchronizowane. Czy ktoś doświadczył tego samego problemu? Jakieś sugestie, co robię źle?

#4 ·
Jeśli Twój GPS ma preferencje dotyczące trasy (omijanie opłat, unikanie zawracania itp.), może zmieniać dla Ciebie trasę. Nie wiem tego, ale wydaje mi się to słuszne.

#5 ·
Tak, na pewno to zrobi i widziałem ten problem wcześniej, ale mam takie same preferencje ustawione w Basecamp i w Nav, więc tym razem to nie problem. Dzięki za uwagi. To doceniane.

Jeśli Twój GPS ma preferencje dotyczące routingu (unikaj opłat drogowych, unikaj zawracania itp.), to może zmieniać dla Ciebie trasę. Nie wiem tego, ale wydaje mi się to słuszne.

#9 ·
Podczas tworzenia trasy w Basecamp, punkty trasy muszą znajdować się dokładnie na drodze. Jeśli nie jesteś wystarczająco przybliżony i umieścisz punkt trasy nieco poza drogą, pamiętam, że miałem podobne problemy na moim IV.
Przybliżyłbym się bardzo blisko do niektórych z tych punktów na oryginalnej trasie Basecamp i sprawdził, czy rzeczywiście znajdują się na drodze.

BTW Basecamp jest do bani! Późniejsze GPS-y mają kształtowanie zamiast punktów pośrednich dla skrzyżowań, co moim zdaniem rozwiązuje ten problem.

Utrzymywanie zarówno GPS, jak i BC na najszybszej trasie jest również kluczowe i masz to pokryte.

#10 ·
Dziękuję wszystkim za wkład i pomocne sugestie. Mapa w nawigacji musiała się jakoś uszkodzić, ponieważ ponowna instalacja zadziałała i nawigacja jest lepsza niż kiedykolwiek. Moja trasa była jasna i jednoznaczna. Poziom powiększenia na mapie był lepszy, więc mogłem łatwo zobaczyć, że jestem na trasie. Nawet instrukcje w moim zestawie słuchawkowym były bardziej szczegółowe. Było idealnie. Teraz będę mógł z większą pewnością tworzyć swoje trasy w Basecamp. Jestem szczęśliwym nawigatorem :)

Jeszcze raz dziękuję za pomocną radę.

#13 ·
OP: Cieszę się, że Twój problem został rozwiązany.

Mapy Google działają dobrze.

Niedawno natknąłem się na ten planista tras o nazwie mappite. Bardzo pod wrażeniem tego, jak prosty jest w użyciu.

To teraz mój ulubiony planista tras. Z nowym XT firmy Garmin można nawet przesłać trasę do urządzenia za pomocą aplikacji Garmin Drive. Nie są wymagane żadne kable. Można to zrobić w locie.

Krótki film tutaj

#20 ·
Zawsze upewnij się, że Twoje urządzenie i Basecamp mają tę samą wersję mapy. Musisz wybrać aktualizację obu z nich w Basecamp.

• Like
Reactions: Piper01801