BMW K1600 Forum banner

Ładowarka Optimate 4 - Podłączenie wtykowe lub bezpośrednie do akumulatora

6.2K views 14 replies 11 participants last post by  ScotsWhaHae  
#1 ·
Szukałem/czytałem na forum pytania dotyczące wcześniejszego ładowania akumulatora, ale chciałem zapytać o aktualny pogląd na temat....

Ładowanie za pomocą Optimate 4 Can Bus....

Używać wtyczki gniazda akcesoriów BMW czy po prostu podłączyć bezpośrednio do zacisków akumulatora? (Zazwyczaj poszedłbym bezpośrednio do akumulatora i użył przewodu Optimate).

Czytałem różne wątki dotyczące możliwych problemów z wtyczką/gniazdem, a następnie inne wątpliwości dotyczące bezpośredniego podłączenia do akumulatora, jeśli akumulator jest nadal podłączony do motocykla? Rower to GTL z 2018 roku.

Opinie/rady mile widziane.

Pamiętam czasy, kiedy można było po prostu podłączyć ładowarkę, włączyć/włączyć i iść dalej :grin: ......teraz muszę najpierw sprawdzić na wszelki wypadek, gdyby świat przestał się kręcić, bo zrobiłem coś źle?

#4 ·
Wersja canbus optmate 4 pozwala na wybór pomiędzy trybami pracy. Normalny lub canbus. Używam canbus przez wtyczkę.

#6 ·
Jeśli wolisz bezpośrednie podłączenie do akumulatora, oba zakupione przeze mnie GTL zostały dostarczone z zainstalowanymi przez dealera wtyczkami SAE podłączonymi bezpośrednio do akumulatora... z sugestią, że mogą być używane do ładowania akumulatora.

Mogę tylko przypuszczać, że nie powiedzieliby mi tego, chyba że nie widzieli raportów z reklamacjami... a może po prostu nie są na bieżąco, nie wiem.

Ładowałem mój akumulator za pomocą bezpośrednio podłączonej wtyczki SAE bez żadnych problemów.

#8 ·
Dzięki za opinie, ludzie..... Zamierzam podłączyć się bezpośrednio do akumulatora jak zwykle, jednak podłączenie przez gniazdo wydaje się wygodniejsze. Myślę, że gdybym przeprowadził głosowanie wśród członków, wynik byłby kwestią osobistych preferencji i około 50/50 dla obu metod.

Powinienem przeczytać instrukcję obsługi i zobaczyć, co radzi Ye Old Bavarian Motor Works.... akceptując fakt, że ich rekomendacja prawdopodobnie będzie miała również pozytywny wpływ na sprzedaż akcesoriów! :wink:

#11 ·
Na początku XVII wieku występowały problemy z magistralą CAN, wieloetapowy proces podłączania ładowarki do gniazda pokładowego.
Aby uniknąć tego problemu, wielu z nas podłączyło gniazdo Bmw (z bezpiecznikiem) bezpośrednio do akumulatora. Dodatkowym bonusem jest to, że gniazdo to może być używane do podgrzewanego sprzętu i pompki do opon

#12 ·
.....i podjąłem decyzję i po prostu podłączyłem kabel Optimate bezpośrednio do akumulatora! ..... jak wspomniano w odpowiedzi w innym wątku.... dlaczego, och dlaczego się zastanawiam nad wyborem metody? ......ponieważ to Nowy Urodzony Rower, a nie 1-roczny, w przypadku którego po prostu podjąłbym decyzję i poszedł dalej! .....z Nowym Rowerem wszystko staje się operacją typu NASA z planowaniem, strategią i konsekwencjami itp. :laugh: .....moje Alter Ego powiedziało..... "do cholery, po prostu to zrób!" .....więc zrobiłem .....najwyraźniej nikt nie zauważył, mój rower wciąż tam jest, a świat wciąż się kręci..... f o r n o w? :laugh::laugh::grin:

• Like
Reactions: srt8-in-largo
#14 ·
Jeśli trzeba je ładować, to znaczy, że jeździ się nim za mało.

W czasach, gdy miałem to wszystko włączone, wracając do domu, jest to bezpośrednie połączenie z akumulatorem za pomocą latającego, przewodowego przewodu.

#15 ·
Jeśli wymaga ładowania, to znaczy, że nie jest wystarczająco eksploatowany.

W czasach, gdy miałem wszystko włączone wracając do domu, jest to bezpośrednie połączenie z akumulatorem za pomocą latającego, przewodowego przewodu
Masz rację..... będzie wymagał ładowania przez 6 miesięcy... kiedy schowam go na zimę, przed śniegiem, lodem, solą na drogach... w przeciwnym razie motocykl w Szkocji, w Wielkiej Brytanii wyglądałby wiosną jak worek zardzewiałych gwoździ.

A jak wiemy, Optimate po prostu konserwuje i nie przeładowuje akumulatora. Używam ich od lat i nie musiałem wymieniać żadnych akumulatorów motocyklowych.

Nie robię oszałamiających przebiegów, ponieważ Szkocja nie jest wystarczająco duża..... może ktoś zrobi fotomontaż Szkocji na obrazie USA, wtedy można zobaczyć, dlaczego robię tylko około 8 000 - 12 000 mil rocznie. Nie jeżdżę nigdzie indziej niż w Szkocji, z pustymi drogami i wspaniałą scenerią/krajobrazem, nie ma potrzeby wychodzić poza granice Szkocji.

• Like
Reactions: astros50