BMW K1600 Forum banner

Kody kolorów farb?

19K views 6 replies 6 participants last post by  ksam  
#1 · (Edited)
Potrzebuję informacji, jakiej farby potrzebuję, aby zamówić i naprawić kilka zadrapań na moim Royal Blue Metallic GTL z 2012 roku. Znalazłem malarza, który będzie aerografował zadrapania, ale chce, żebym zamówił farbę. Zrobiłem kilka zadrapań na czterech panelach i Top Box po prawej stronie, kiedy upuściłem go na podjeździe.

Oto, co znalazłem w wyniku badań w Internecie.

Nie mogłem znaleźć w USA miejsca, w którym można by kupić oryginalną farbę BMW, więc szukam małych, 2-uncjowych słoiczków do poprawek od ColorRite za około 23 dolary za sztukę. Będę potrzebował czterech słoiczków (po jednym dla każdego z 3 kolorów i jednym dla lakieru bezbarwnego). Nie jestem związany z ColorRite, jeśli ktoś zna lepszego dostawcę. Zakładam również, że farba ColorRite będzie lepiej pasować niż zamówienie od lokalnego dostawcy, który miesza na podstawie kodu BMW. Jeśli to założenie jest błędne, daj mi znać. Powodem, dla którego chcę uzyskać najlepsze dopasowanie kolorów, jest to, że nie zamierzam malować całych paneli, tylko aerografować krawędzie, w których znajdują się zadrapania.

Dla dwóch paneli i Top Box:

Image

Kod koloru BMW dla Royal Blue Metallic to WN41 lub N41 (kod N41 znajduje się na etykiecie części ze strzałką wskazującą na niego na zdjęciu etykiety powyżej). Kiedy szukam w witrynie ColorRite N41, kod ColorRite to 8440.

http://www.colorrite.com/product/bmw-n41-royal-blue-metallic-2227.cfm

Myślę, że te kody są poprawne i że po warstwie koloru należy użyć lakieru bezbarwnego.

Dla osłony stopy, która ma tylko 2 małe zadrapania (niebieskie strzałki wskazują na nie na zdjęciu poniżej):

Image

Image

Kod koloru BMW dla Magnesium Metallic Matt to N32 (kod N32 znajduje się na etykiecie części ze strzałką wskazującą na niego na zdjęciu etykiety powyżej). Kiedy szukam w witrynie ColorRite N32, kod ColorRite to 8425.

http://www.colorrite.com/product/bmw-n32-magnesium-metallic-matt-2219.cfm

Myślę, że te kody są poprawne i że po warstwie koloru NIE należy używać lakieru bezbarwnego.

Teraz dla osłony dłoni, nie jest to zbyt jasne ani dla kodu BMW, ani dla kodu ColorRite. Myślę, że ta część ma ten sam kolor farby, co wszystkie motocykle GTL/GT z 2012 roku i ma również ten sam kolor, co plastik pokrywający zbiornik paliwa.

Image

Image

Image

Informacje, które posiadam, to:

Kod koloru BMW dla Schieferdunkel (niemiecki dla ???) to Z15. (kod Z15 znajduje się na etykiecie części ze strzałką wskazującą na niego na zdjęciu etykiety powyżej). Kiedy szukam w witrynie ColorRite Z15, nic nie zostaje znalezione. Kiedy zadzwoniłem do dealera BMW, powiedzieli, że kolor to BMW 957 Magnesium Metallic, który w wyszukiwaniu ColorRite ma kod 8335.

http://www.colorrite.com/product/bmw-957-magnesium-metallic-2204.cfm

Czy ktoś wie, czy to właściwy kolor i czy po warstwie koloru należy użyć lakieru bezbarwnego?

Ponadto na czarnym, niemalowanym plastikowym tylnym panelu lusterka i dolnej połowie Top Box znajdują się pewne zadrapania.

Image

Czy ktoś próbował naprawić lub pomalować zadrapania na tych powierzchniach? Wydaje się, że jeśli miałbyś zeszlifować zadrapanie, pozostałaby gładsza powierzchnia, która nie pasowałaby do oryginalnego wykończenia.

#2 ·
Myślę, że to, co zaplanowałeś, to przepis na rozczarowanie. Po pierwsze, nie angażowałbym aerografu. Jeśli chcesz spryskać farbą, użyj małego pistoletu punktowego. Jeśli będziesz spryskiwać, będziesz musiał zmatowić obszary, które chcesz pomalować, odtłuścić/odwoskować, nałożyć podkład, nałożyć lakier bezbarwny... wymieszać... a następnie wypolerować nadmiar natrysku. Dobra zasada... natryskowa farba NIE przyklei się w żadnym miejscu, w którym widać błyszczącą lub lśniącą farbę.

Oto, co zrobiłbym zamiast tego:

1. Zamów farbę.
2. Udaj się do lokalnego sklepu z farbami po małą butelkę zmywacza do wosku / odtłuszczacza.
3. Udaj się do sklepu z częściami samochodowymi po małą butelkę pasty polerskiej.
4. Udaj się do sklepu spożywczego/sklepu z cygarami itp. po 2-3 paczki zapałek. Starego typu kartonowe pudełko zapałek.
4.5 Idź do domu.
5. Użyj pasty polerskiej zgodnie z instrukcją na zadrapaniach i zdziw się, jak wiele z nich zniknie... zwłaszcza poniżej lustra...
6. Użyj zmywacza do wosku/odtłuszczacza. Postępuj zgodnie z instrukcjami. Zazwyczaj wytrzyj, a następnie wytrzyj czystym ręcznikiem papierowym.
7. Wyjmij zapałkę z pudełka zapałek.
8. Użyj rozerwanej papierowej końcówki zapałki, aby nałożyć farbę do poprawek na zadrapanie. Nakładaj małe warstwy i pozostaw do wyschnięcia. Jeśli masz żonę/dziewczynę/córkę, pozwól jej to zrobić (poważnie, nakłada się to jak lakier do paznokci).
9. Pozwól farbie wyschnąć między warstwami. To znaczy... Rób to przez kilka dni lub co kilka godzin... Możesz budować warstwy, aż zobaczysz, że zadrapanie jest wypełnione.
10. Nałóż lakier bezbarwny w ten sam sposób. Wiele cienkich warstw.

Mam nadzieję, że to pomoże....

• Like
Reactions: PLAGUE
#5 ·
Właśnie postawiłem swój nowo nabyty używany srebrny motocykl K1600GTL z 2012 roku na podjeździe i uznałem, że informacje tutaj są pomocne przy zamawianiu zaprawki lakierniczej. Mam nadzieję, że część z metalicznym magnezem jest taka sama dla koloru srebrnego i królewskiego niebieskiego. Dziękuję za opublikowanie tego wiele lat temu!

#6 ·
Próbowałem zdobyć trochę lakieru zaprawkowego. Dwóch dealerów w PA powiedziało mi, że BMW nie sprzedaje już lakierów za pośrednictwem dealerów i żebym poszedł kupić do dealera samochodowego BMW. Też nic z tego, kiedy tam dzisiaj poszedłem. Więc aftermarket to jedyny sposób, żeby teraz dostać?

#7 ·
Próbowałem zdobyć trochę lakieru zaprawkowego. Dwóch dealerów w PA powiedziało mi, że BMW nie sprzedaje już lakierów za pośrednictwem dealerów i żebym poszedł zamiast tego do dealera samochodów BMW, żeby kupić. Też nic z tego, kiedy tam byłem dzisiaj. Więc aftermarket to jedyny sposób, żeby teraz dostać?
Wiem, że moja odpowiedź jest spóźniona o miesiąc. Ale dla każdego w przyszłości, colorrite.com dostarcza farbę dla BMW. Zapomnij o kodzie koloru, który jest wskazany na powyższych zdjęciach. Wpisz nazwę farby, więc osłona dłoni powyżej jest oznaczona przez producenta jako 'Schieferdunkel', nie znajdziesz jej również w wyszukiwarce colorrite.com, ani Z15, ale znajdziesz farbę pod nazwą 'slate' lub 'dark slate'. I pasuje. Wymaga również zakupu 'eggshell clearcoat'.

BMW 988 to kod koloru dla Schieferdunkel lub ciemnej łupki. Musi być zamówiony z eggshell clearcoat.