BMW K1600 Forum banner

R90S motocykl, który uratował BMW Motorrad

2.5K views 11 replies 10 participants last post by  eydugstr  
#1 · (Edited)
Oto film, na który się natknąłem i pomyślałem, że może niektórych z was zainteresuje. Swoją drogą, mam jeden.

#4 ·
Miło, że masz jeden. Początki motocykli sportowych i zbawienie BMW. Na szczęście to się pojawiło, bo nikt z nas by tu teraz nie był. Wciąż czekam na ten EFI 4-cylindrowy silnik BMW, który wkrótce nadejdzie (K100), kolejny kulminacyjny moment dla motocykli.
Mój pierwszy BMW, wspaniały biały K100RS. Technologia wyprzedzająca wszystko o co najmniej 10 lat.

#8 ·
Miałem szczęście być świadkiem w 1976 roku na torze Daytona International Speedway, jak trzy R90S zajęły miejsca 1-2-3 w wyścigu Daytona 200. Później tej nocy Butler&Smith (oficjalny importer) wystawił trzy motocykle w wieżowcu w Daytona Beach. Owady wciąż były na owiewkach! W następnym roku, w 1977 roku, Cook Neilson, redaktor naczelny Cycle magazine, zniweczył wysiłki BMW, aby powtórzyć sukces, pokonując całą stawkę swoim i Gordona Jenningsa Ducati SS 750 z 1977 roku, pieszczotliwie znanym jako "Ole Blue". Co za widok...

#10 ·
To był mój wymarzony motocykl w latach 70. Wtedy to czasopisma motoryzacyjne przeprowadzały dogłębne, uczciwe testy drogowe każdego nowego motocykla, który pojawił się na rynku. BMW były jedynymi motocyklami, które otrzymywały entuzjastyczne recenzje za wszechstronny pakiet motocykla turystycznego. Nie było mnie stać na R90S ani na żadne BMW, więc czekałem, aż Japonia nadrobi zaległości.

Niestety, w ostatecznym rodzinnym salonie, Hanson's BMW w Medford OR, jeden z tych rzadkich, dymnych pomarańczowych egzemplarzy był również wystawiony w oknie wystawowym, kiedy pożar Almeda spalił to miejsce (i ledwo ominął moje mieszkanie) 8 września 2020 roku.