BMW K1600 Forum banner

4 etapy opanowania podpórki centralnej

6K views 53 replies 27 participants last post by  Agallisa  
#1 ·
Nieświadoma niekompetencja - Kiedy dostałem motocykl, nie wiedziałem, że nie wiem, jak postawić go na centralnej podstawce.

Świadoma niekompetencja - Kiedy już wiesz, czego nie wiedziałeś, możesz to wiedzieć, ale wciąż nie możesz tego zrobić.

Świadoma kompetencja - Wiesz, czego wcześniej nie wiedziałeś i możesz to zrobić, koncentrując się i stosując odpowiednią technikę.

Nieświadoma kompetencja - Jak profesjonalny gracz w baseball, nie myślisz o każdej części swojego zamachu. Robisz to tak, jakbyś robił to tysiące razy i to po prostu druga natura.

Przeczytałem prawie każdy wątek na ten temat. Obejrzałem dziesiątki filmów na YouTube i spróbowałem prawie wszystkiego. Jest coś, czego mój mózg musi doświadczyć, żeby to zrozumieć... i jeszcze tego nie dostałem.

Zeszłej nocy postawiłem motocykl na kawałku drewna o grubości 3/4 cala i właśnie to małe dodatkowe coś postawiło mnie na centralnej podstawce po raz pierwszy. Nie ma nic w moim motocyklu, co powinno sprawić, że nie mogę postawić go na centralnej podstawce. Poprosiłem mojego emerytowanego, niepełnosprawnego sąsiada, żeby mi pomógł. Miał wiele motocykli z centralną podstawką. Kilka razy podniósł go z niewielkim wysiłkiem.

Nawet oszukując, podnosząc go, nauczyłem się trochę o tym odczuciu. Myślę, że mi się uda i mam nadzieję, że wkrótce przejdę do pełnej świadomej kompetencji.

Życzcie mi szczęścia, chłopaki. Nie poddaję się. :)

#2 ·
Gratulacje z okazji osiągnięcia. Kiedy już to zrozumiesz, przylgnie do twojej pamięci mięśniowej, tak jak jazda na rowerze, i nie będziesz już musiał o tym myśleć.

#3 ·
Dla mnie w tym motocyklu barierą do nieświadomej kompetencji jest upewnienie się, że pochylam go od siebie na tyle daleko, aby prawe ramię dotknęło ziemi i ustabilizowało. Zawsze czuję, że pochylam motocykl za środek i zaraz się przewróci 😂

To nic wielkiego i zawsze mogę postawić motocykl na stopce centralnej mocnym tupnięciem i pociągnięciem, ale jest to zdecydowanie trudniejsze niż w przypadku każdego innego motocykla z centralną stopką, jakiego kiedykolwiek używałem.

#10 ·
Nie próbuj tego boso
Prawdziwi mężczyźni to robią... :D

Nie wiem, czy to dlatego, że jestem dużym facetem, czy co, ale nigdy nie miałem problemów z postawieniem jakiegokolwiek motocykla na centralnej podstawce.
Chyba należę do nieświadomie kompetentnej kategorii?

Pierwszym motocyklem, jaki miałem z centralną podstawką, był '84 VF500F, nigdy nie miałem z tym problemów jako nastolatek, szef miał wtedy CB900C, która też była łatwa.
Miałem też '94 Goldwing, GL1800 Goldwing, '02 CB750, '82 CB750C z centralnymi podstawkami, również bez problemów.
Ten K jest łatwiejszy niż Goldwingi.
Mój obecny parking ma gumową podkładkę, która podnosi centralną podstawkę o 1/2", więc jeszcze "trudniej" jest postawić motocykl na centralnej podstawce, ale nadal nie mam z tym problemów.

I tak, postawiłem K i oba Goldwingi na centralnej podstawce boso.
Nie czułem się świetnie i nie jest to coś, co robiłbym regularnie, ale byłem zbyt leniwy, żeby iść i założyć buty.

#7 ·
CaffeineBuzz jaki masz model/rok? - dobry pomysł, aby dodać to do podpisu w profilu.

Na początku miałem trudności z postawieniem mojego 2013 na centralnej podstawce i gdyby nie tylne osłony przeciwwypadkowe na odpowiedniej wysokości, być może jeszcze bym tego nie opanował.

Inną sugestią, którą tu słyszałem, jest ustawienie zawieszenia dla 2 osób z bagażem, co pomaga postawić go na centralnej podstawce - nie musiałem tego próbować.

#53 ·
CaffeineBuzz jaki masz model/rok? - dobry pomysł, aby dodać to do podpisu w profilu.

Na początku miałem trudności z postawieniem mojego 2013 na centralnej podstawce i gdyby nie tylne osłony przeciwwypadkowe na odpowiedniej wysokości, być może jeszcze bym tego nie opanował.

Inne sugestie, które tu słyszałem, to ustawienie zawieszenia dla 2 osób z bagażem, co pomaga postawić go na centralnej podstawce - nie musiałem tego próbować.

#8 ·
K1600 to zdecydowanie ciężki motocykl. Miałem jednak lżejsze motocykle, które trochę trudniej było postawić na centralnej stopce. Tak naprawdę nie wiem, czy jest w tym coś specjalnego lub jakiś trik, ale tak naprawdę wystarczy nacisnąć stopą i podnieść ręką. Zazwyczaj zaczynam od postawienia motocykla na bocznej stopce... Opuszczam centralną stopkę i stojąc na niej z pewnym ciężarem, podnoszę motocykl z bocznej stopki, aż obie nóżki centralnej stopki znajdą się na ziemi, a motocykl będzie stabilny, a następnie po prostu podciągam się prawą ręką, używając uchwytu pasażera i naciskam prawą stopą na centralną stopkę. Nie wiem dokładnie, ile podnoszę, gdzieś między 22 a 45 kg, ale natychmiast się podnosi. Trzeba tylko upewnić się, że całą tę siłę podnoszenia przenoszę na prawą stopę na centralnej stopce.

Jedną rzeczą, w której nigdy nie byłem dobry, jest zdejmowanie go z centralnej stopki, gdy nie siedzę na motocyklu. Aby zdjąć moje motocykle z centralnej stopki, zawsze na nim siadam i pochylam się do tyłu, aby wytworzyć dźwignię, a następnie gwałtownie pcham motocykl do przodu nogami, ramionami i ciałem.

#11 ·
K1600 to zdecydowanie ciężki motocykl. Miałem jednak lżejsze motocykle, które były nieco trudniejsze do postawienia na centralnej podstawce. Tak naprawdę nie wiem, czy jest w tym coś specjalnego lub jakiś trik, ale to tak naprawdę tylko wciśnięcie w dół stopą i podniesienie w górę ramieniem. Zazwyczaj zaczynam od postawienia motocykla na bocznej stopce... Przesuwam centralną podstawkę w dół i stojąc na niej z pewnym ciężarem, podnoszę motocykl z bocznej stopki, aż obie nóżki centralnej podstawki znajdą się na ziemi, a motocykl będzie stabilny, a następnie po prostu podciągam się prawą ręką za uchwyt pasażera i naciskam prawą stopą na centralną podstawkę. Nie wiem dokładnie, ile podnoszę, gdzieś między 50 a 100 funtów, zgaduję, ale natychmiast się podnosi. Trzeba tylko upewnić się, że całą tę siłę podciągania przenoszę na prawą stopę na centralnej podstawce.

Jedną rzeczą, w której nigdy nie byłem dobry, jest zdejmowanie go z centralnej podstawki, gdy nie siedzę na motocyklu. Aby zdjąć moje motocykle z centralnej podstawki, zawsze na nim siadam i pochylam się do tyłu, aby wytworzyć pewną dźwignię, a następnie szybko pcham motocykl do przodu nogami, ramionami i ciałem.
Dobre wyjaśnienie tego, co robię.

Zdejmowałem go, gdy nie siedziałem na motocyklu. Stopka boczna w dół, kierownica lekko w lewo i pchnąć. Hamować, gdy jest na ziemi.

#12 ·
Kiedy dostałem mojego 99 RT, myślałem, jak do cholery mogę postawić to ciężkie bydlę na centralnej podstawce, ale kiedy przeszedłem na GTL, RT wydawał się piórkiem. :ROFLMAO: Ale tak, dużo zależy od techniki.

• Haha
Reactions: Geoff_3
#14 ·
Utknąłem między etapami 2 i 3, zwykle wybieram to drewno 3/4", co mnie wkurza w sobie. Zawsze obawiam się za bardzo się na nim opierać, jak wspomina @1KPerDay, ale uparcie nie chcę 'ćwiczyć', za dużo pracy!

• Like
#15 ·
Przodem do przodu, obie nogi na ziemi, lewa ręka na kierownicy, prawa na uchwycie pasażera i z prostymi plecami, połóż prawy but na pedale podpórki.
Butami z SZTYWNYMI podeszwami pociągnij I pochyl się prosto do tyłu, wyciągając prawą nogę. Podnieś nogą, nie ramionami ani plecami. Jeden płynny ruch.
(Mam centralną podpórkę T Rex Racing i nie potrafię powiedzieć, czy to utrudnia, czy ułatwia.) K1600B.

#16 ·
Dla mnie... W końcu zrozumiałem, kiedy zacząłem wyobrażać sobie, że staję na szyi mojego byłego, wyrywając jej ramiona z gniazd. Ta wizja pomogła.

#20 ·
Dla mnie... W końcu zrozumiałem to, kiedy zacząłem wyobrażać sobie, że stąpam po szyi mojej byłej, wyrywając jej ramiona z gniazd. Obraz pomógł.
OMG, to bezcenne i jestem pewien, że bardzo mi pomoże, jeśli będę mógł przestać śmiać się na głos na tyle długo, żeby spróbować.

• Like
Reactions: Geoff_3 and Stiggy
#18 ·
Utrzymywanie roweru w pionie jedną ręką, sięgając za niego, aby manewrować wózkiem w osiach wahacza, a następnie podnoszenie stopy w powietrze, aby nacisnąć uchwyt podpórki typu dolly za rowerem... cóż, powiedzmy po prostu, że to test równowagi w wielu kierunkach.

#19 · (Edited)
Po przesiadce z dużo cięższego K1200LT, mój GTL z 2012 roku był o wiele łatwiejszy, a ja miałem około 10 lat praktyki. Jedna rzecz jednak, rzadko używam centralnej podpórki. Kiedy to robię, to w równym stopniu rytm, co ogólna siła ciała. Mam 1,78 m wzrostu i ważę około 70 kg. Jeśli czujesz się niekomfortowo, idąc do centralnej podpórki, dobrym sposobem na ćwiczenie jest poproszenie kogoś po drugiej stronie, aby był na wszelki wypadek. Zostaw motocykl na N i podnieś go. Można to zrobić ze stopki bocznej lub nie. Staraj się wykonywać skoordynowany ruch kołysania i podnoszenia. Nie próbuj po prostu go podnosić.

-----Po przeczytaniu komentarza Arizona Jima na temat jego znacznie późniejszego modelu GTL, powinienem dodać, że moje komentarze odnoszą się do mojego GTL z 2012 roku. Nie próbowałem umieścić żadnego innego GTL na jego centralnej podpórce.-----

#21 ·
Czy ktoś wie, dlaczego BMW zaprzestało produkcji elektro/hydraulicznego wspomagania centralnej podpórki w motocyklach K?

Potrafię postawić swój motocykl na centralnej podpórce, ale nie jest to łatwe, a staje się jeszcze trudniejsze, jeśli moje boczne kufry są pełne. 1,88 m wzrostu, 95 kg wagi. Często zastanawiałem się, czy można by było wykonać przedłużenie, które ułatwiłoby podnoszenie centralnej podpórki.

#25 ·
I to może być takie proste.
Nie myśl za dużo, po prostu to zrób. Nie potrzebujesz klocka drewna, dźwigu, sterydów anabolicznych ani silnego sąsiada.
Nie ma porównania między postawieniem Wing a 1600 (w moim przypadku B) na centralnej podstawce.
Wing jest o wiele łatwiejszy. Nie mam żadnych problemów z postawieniem mojego B na centralnej podstawce, po prostu mówię.

#23 ·
4 etapy mistrzostwa:
  • Pozioma powierzchnia
  • Lewa ręka na lewym uchwycie, prawa ręka na poręczy
  • Nawiąż kontakt z nawierzchnią za pomocą obu podkładek centralnej podpórki i stań na podpórce całym ciężarem ciała i delikatnie kołysz motocyklem do tyłu
  • Aby zdjąć go ze stopki centralnej, dosiądź motocykl (jak podczas jazdy), aby zmaksymalizować bezpieczeństwo. Nie rozkładaj stopki bocznej, ponieważ jeśli zetknie się z podłożem, może to spowodować przewrócenie się na prawą stronę.

#26 ·
Muszę powiedzieć, że dla mnie (1,80 m / 93 kg) podniesienie mojego GTL 2023 na centralnej podstawce bez podkładki pod tylną oponę jest niemożliwe. Mogłem to zrobić z moimi motocyklami z 2012 i 2016 roku, ale nie z tym. Nie mogę uwierzyć, że zmienili geometrię centralnej podstawki, ale próbuję i nie mogę tego zrobić. Znam wszystkie "techniki", mam jeden z nich od 2012 roku. Miałem całą swoją wagę na dźwigni centralnej podstawki i ciągnąłem tak mocno, jak mogłem, za uchwyt. 👎

Te motocykle nie mają ustawień dla jednego kasku, bagażu, 2 kasków, więc proszę, nie zaczynajmy tego tematu.

Poza moim garażem "zazwyczaj" nigdy nie używam centralnej podstawki. Musiałem jej użyć, kiedy byłem u Steve'a w zeszłym tygodniu, aby założyć nowe opony. Potrzebowałem pomocy, żeby podnieść motocykl. Później na parkingu hotelowym chciałem sprawdzić poziom oleju i znowu nic. Skończyło się na tym, że usiadłem na motocyklu w pozycji poziomej i sięgnąłem w dół, żeby wyciągnąć bagnet.

Rozmawiałem wczoraj wieczorem z przyjacielem, który niedawno kupił GTL 2023, po latach posiadania GTL 2012, i on też nie może go podnieść o_O

Będę musiał nosić ze sobą kawałek drewna 3/4" X 6" X 6' na ten rzadki moment, kiedy będę musiał go podnieść o_O

#27 ·
Muszę powiedzieć, że dla mnie (1,80 m / 93 kg) podniesienie mojego GTL 2023 na centralnej podstawce jest niemożliwe bez podkładki pod tylną oponę. Mogłem to zrobić z moimi motocyklami z 2012 i 2016 roku, ale nie z tym. Nie mogę uwierzyć, że zmienili geometrię centralnej podstawki, ale próbuję, jak mogę, i nie mogę tego zrobić. Znam wszystkie "techniki", mam jeden z nich od 2012 roku. Położyłem całą swoją wagę na dźwigni centralnej podstawki i ciągnąłem tak mocno, jak mogłem, za uchwyt. 👎

Te motocykle nie mają ustawień dla jednego kasku, bagażu, 2 kasków, więc proszę, nie zaczynajcie tego tematu.

Poza moim garażem "zazwyczaj" nigdy nie używam centralnej podstawki. Musiałem to zrobić, kiedy byłem u Steve'a w zeszłym tygodniu, aby założyć nowe opony. Potrzebowałem pomocy, żeby podnieść motocykl. Później na parkingu hotelowym chciałem sprawdzić poziom oleju i znowu nic. Skończyło się na tym, że siedziałem na motocyklu w pozycji poziomej i sięgałem w dół, żeby wyciągnąć bagnet.

Rozmawiałem wczoraj wieczorem z przyjacielem, który niedawno kupił GTL 2023, po tym, jak przez lata miał GTL 2012, i on też nie może go podnieść o_O

Będę musiał nosić ze sobą kawałek drewna 3/4" X 6" X 6' na ten rzadki czas, kiedy będę musiał go podnieść o_O
Jim, mam 1,65 m wzrostu i około 72 kg, myślę, że to około 155 funtów, więc na wszystkich moich GTL i GT zawsze używałem tego poniżej, tak jak ty, noszę to ze sobą w górnym kufru.
Image

#28 ·
Geoff, podoba mi się twoja mała deska do podnoszenia. Rzeczą, która martwiłaby mnie najbardziej podczas jazdy, jest przebicie tylnej opony. Kiedy rower stoi na stopce bocznej, a tylna opona jest całkowicie płaska, rower się nie utrzyma, przewróci się na prawą stronę. Musiałbym działać szybko, aby umieścić deskę pod oponą i postawić rower na centralnej stopce, ale bez tego myślę, że nie dałbym rady.

• Like
#39 ·
Geoff, podoba mi się twoja mała deska do podnoszenia. Rzeczą, która martwiłaby mnie najbardziej w drodze, jest przebita tylna opona. Kiedy motocykl stoi na stopce bocznej, a tylna opona jest całkowicie płaska, motocykl się nie podniesie, przewróci się na prawo. Musiałbym działać szybko, żeby włożyć deskę pod oponę i postawić motocykl na centralnej stopce, ale bez niej myślę, że nie dałbym rady.
Jim. Jedyną rzeczą, którą robię, jest zawsze noszenie pompy i zestawu do naprawy opon bezdętkowych w dzisiejszych czasach, po tym jak zostałem złapany wiele mil od stacji benzynowej z powietrzem po tym, jak gwóźdź przebił zupełnie nową przednią oponę nowego motocykla i musiałem jechać motocyklem z przebitą oponą do najbliższego miejsca, żeby wezwać pomoc.

#29 ·
@Arizona Jim Tak naprawdę nie trzeba stawiać motocykla na centralnej podstawce z powodu przebitej tylnej opony (zakładając, że zamierzasz ją załatać, aż wrócisz do domu). Po prostu potocz motocykl do przodu i znajdź dziurę - załatasz ją i napompujesz, prawda?

#30 ·
@Arizona Jim
Tak naprawdę nie trzeba stawiać motocykla na centralnej podstawce z powodu przebitej tylnej opony (zakładając, że zamierzasz ją załatać, aż wrócisz do domu). Po prostu przetocz motocykl do przodu i znajdź dziurę - załatuj ją i napompuj, prawda?
To w porządku, JEŚLI opona się całkowicie nie spuści, ale jeśli tak się stanie.......... Mój brat Steve miał oponę, która szybko się całkowicie spuściła i jego motocykl prawie się przewrócił, dopóki nie udało mu się postawić go na centralnej podstawce (z BARDZO DUŻYM jęczeniem).

#31 ·
Nie chciałbym podnosić roweru na centralnej stopce z całkowicie płaską oponą. Prawdopodobnie podłączyłbym kompresor i spróbował najpierw napompować oponę. (Miejmy nadzieję, że więcej powietrza dostanie się do środka niż z niego wyjdzie.) Dopiero wtedy spróbowałbym naprawić ją na stopce bocznej. Robimy to, co musimy :)

#32 ·
Nie chciałbym podnosić motocykla na centralną podstawkę z całkowicie płaską oponą. Prawdopodobnie podłączyłbym kompresor i spróbował najpierw napompować oponę. (Miejmy nadzieję, że więcej powietrza dostanie się do środka niż wyjdzie.)
Dopiero wtedy spróbowałbym naprawić go na podpórce bocznej. Robimy to, co musimy :)
Jeśli masz czas, aby to zrobić, tj.: trzymając motocykl tak, aby się nie przewrócił, wykopując kompresor powietrza, podłączając go do źródła zasilania, mocując go do koła i czekając, aż się napełni. Robienie tego wszystkiego samemu na poboczu drogi. o_O o_O

Mój brat miał to, gdy był sam. Był tylko kilka mil od naszego rozstania w drodze do domu, kiedy to się stało i mógł do mnie zadzwonić. Ja i nasi przyjaciele pospieszyliśmy z pomocą, ale do tego czasu miał to pod kontrolą. Lekcja dla nas wszystkich. Postaw go na centralnej podstawce tak szybko, jak to możliwe, naprawiając oponę.

#35 ·
Zwiększ wstępne obciążenie do maksimum (dwa plus bagaż). Podniesie to cały motocykl i znacznie ułatwi podnoszenie go na centralnej podstawce.
W moim poście nr 26 wspomniałem, że ten nowy motocykl nie ma tej opcji wstępnego obciążenia. Wstępnie obciąża się automatycznie w zależności od tego, ile wagi jest na motocyklu.
Powiedziawszy to, zamierzam spróbować eksperymentu i uruchomić motocykl, usiąść na nim, a następnie z niego zejść i przy włączonym silniku zobaczyć, czy uda mi się postawić go na centralnej podstawce. Zdam relację później.

Stiggy, nie wiem, czy Bagger przewróciłby się z przebitą oponą podczas korzystania z podpórki bocznej. Mój brat ma GT, więc to jedyny model, o którym na pewno wiem, że się przewróci.

#42 ·
Więc usiadłem na motocyklu i go uruchomiłem. Nie poczułem, żeby motocykl się podniósł, jak to miało miejsce w moich motocyklach pierwszej generacji, kiedy zmieniałem ustawienia obciążenia. Dlatego kiedy zsiadłem, zostawiając silnik włączony, nie mogłem postawić motocykla na centralnej podstawce. Następnie przetoczyłem go z powrotem na kawałek sklejki 3/4" i wtedy udało mi się go podnieść.

"Być może" zawieszenie nie dostosowuje się, dopóki nie zaczniesz jechać, więc następnym razem spróbuję po powrocie z jazdy i zostawię włączony silnik i zobaczę, czy to coś zmieni.

Zazwyczaj zostawiałbym swoje motocykle pierwszej generacji w ustawieniu jednego kasku z bagażem.

#44 ·
Wydaje mi się, że mój też tego nie robi. Zakładałem, że regulacja zawieszenia w nowszych motocyklach odnosi się do tłumienia amortyzacji (usztywniania) w stosunku do wprowadzonych ustawień (lub po prostu do ciężaru na motocyklu w najnowszych modelach).