BMW K1600 Forum banner

Jakie jest prawidłowe napięcie ładowania?

1 reading
6.9K views 13 replies 7 participants last post by  DanDiver  
#1 ·
Szukałem, ale mogłem znaleźć tylko wskaźniki ładowania ładowarki do akumulatorów, a nie wskaźnik ładowania alternatora/regulatora napięcia. Znalazłem ekran napięcia ładowania na desce rozdzielczej i postanowiłem go włączyć. Odczytuje 13,8 przez cały czas, niezależnie od tego, czy światła przeciwmgielne (OEM) są włączone czy wyłączone, bez innych włączonych akcesoriów. Jeśli 12-woltowy system ładowania ma zazwyczaj 13,8-14,2, niektóre nawet prawie 15 woltów ze wszystkimi dzisiejszymi urządzeniami elektronicznymi. To mnie martwi, ponieważ jestem na dole okna roboczego dla nowego, 2-letniego motocykla.
Czy ktoś może powiedzieć, czy BMW stosuje tak niskie stawki? Prawdopodobnie wyciągnę mój DVOM i zrobię kolejny odczyt.

#2 ·
14.2 / 14.3 jest dość typowe dla ładowania 12 V z alternatora. Regulatory cyfrowe mogą sterować dokładniej, podczas gdy napięcie jest ważne, to natężenie prądu daje ci moc. Światło 60W potrzebuje 12V przy 5 amperach 60 = 12 x 5. K1600 to alternator 580W / 12 (48 amperów) ze standardową baterią motocyklową 19A, a następnie masz CAN BUS

#5 ·
Nie jestem pewien, czy istnieje prawidłowe napięcie ładowania. Chodzi mi o to, że musi być wyższe niż napięcie akumulatora i niższe niż coś, co spaliłoby okablowanie... ale poza tymi dwoma ograniczeniami, dopuszczalna jest duża zmienność.

Dotyczy to nawet elektroniki. Istnieją regulatory napięcia, które mogą akceptować od 10 do 30 V, a następnie wyprowadzać stałe 3 V lub 5 V lub cokolwiek innego, czego potrzebuje reszta elektroniki motocykla.

Mój samochód pracuje w zakresie od niskich do średnich 13. Mój GL1800 pracował w zakresie od średnich do wysokich 14. Mój K1600 pracuje w zakresie od wysokich 13 do niskich 14.

... , podczas gdy napięcie jest ważne, to natężenie daje ci huk....
To prawda, ale napięcie napędza prąd. Bez napięcia prąd nie popłynie... a ilość płynącego prądu jest wprost proporcjonalna do obecnego napięcia.

#4 ·
Dzięki, ten canbus jest dla mnie zupełną nowością i rozumiem, że wszystko jest kontrolowane przez ECM, więc odczyty są prawdopodobnie pobierane z bardziej precyzyjnego źródła.
Wykonując własne pomiary, należy mierzyć od zacisku dodatniego do uziemienia ramy. CAN BUS dla świateł jest jak fala prostokątna, przełączająca się bardzo szybko WŁ./WYŁ. i miernik AVO tak naprawdę nie widzi całego zakresu, potrzebny byłby oscyloskop.

#7 ·
Mówimy o natężeniu czy napięciu?

13,8 V na biegu jałowym (lub gdy motocykl jest wyłączony) po prostu nie brzmi dla mnie jak problem. Jeśli dodasz gazu i *nadal* widzisz 13,8... to tak, możesz mieć problem.

Może Mole się odezwie.

#9 · (Edited)
To wolty, jak podano w tytule wątku, i na biegu jałowym, szybkim biegu jałowym lub przy pełnym otwarciu przepustnicy pozostaje takie samo. Na szczęście jest na to duża gwarancja.
Wspomniałeś wcześniej, że myślałeś o wyjęciu swojego DVOM. Czy próbowałeś tego, aby porównać to, co odczytujesz na woltomierzu motocykla? Przynajmniej wiedziałbyś, że dokonujesz pomiaru na zaciskach akumulatora. Jeśli metoda odczytu woltomierza BMW jest podobna do sposobu, w jaki mierzą ciśnienie w oponach, może to nie być tylko bezpośredni odczyt z akumulatora. Mówię to, ponieważ mam woltomierz w swoim motocyklu i napięcie zdecydowanie się zmienia. Na biegu jałowym motocykl nie wytwarza pełnego potencjału ładowania, więc widzę, jak napięcie spada do około 13,8, ale natychmiast wraca do 14,2 po wyjściu z biegu jałowego. Edycja: Podczas używania podgrzewanego sprzętu obniża go nieznacznie do około 14,1, a nawet odbija się od 14,0 podczas używania podgrzewanego sprzętu, manetek i podgrzewania siedzenia. Zmodyfikowałem to, ponieważ wiem, jak działają umysły kierowców BMW, więc pomyślałem, że będę trochę bardziej konkretny i wyprzedzę niektórych z was:)

#11 ·
Systemy rowerowe są tym, czym mają być. Jeśli światła świecą jasno, uruchamiają się i robią wszystko, czego się oczekuje, nie martwiłbym się zbytnio tym, co pokazuje wbudowany wskaźnik.

Zaczynam się martwić, gdy coś idzie nie tak (ST1100, który przepalił fazę, i GT250X7, w którym złącze akumulatora wypchnęło zacisk uziemiający, uruchomił się dobrze, ale przepalił każdą żarówkę w motocyklu, z powodu braku dużego kondensatora (AKA akumulator), cholerne szczęście, że nie doszło do pożaru elektrycznego lub spalenia zapłonu półprzewodnikowego (po tym, jak pojechałem nim do dealerów).

#12 ·
Włącz wszystkie światła (w tym podwójne światła pomocnicze z 6 emiterami), GPS, podgrzewane manetki, siedzenie i podgrzewaną odzież na wysokim poziomie, a spadnie do 13,4. Wciąż wystarczająco dużo, aby wszystko działało i utrzymywało naładowany akumulator.