BMW K1600 Forum banner
21 - 40 of 69 Posts
Zamierzam tego spróbować. Mój motocykl dwukrotnie osiągnął wszystkie czerwone kreski podczas mojej 4200-milowej podróży na zachód. Pierwszy raz było to na 16% nachyleniu przy 96 stopniach, jadąc w górę z dna Black Canyon of the Gunnison.

Mój brat Goldwing i Suzuki boulevard nie mieli żadnych problemów.

Image

Dodatkowe wskazówki

Kilka dodatkowych wskazówek dotyczących odpowietrzania, które chciałbym dodać z mojego doświadczenia z 1/2 luźnym korkiem chłodnicy w moim nowym Exclusive.

Na PODPÓRCE CENTRALNEJ:

Spuściłem płyn chłodniczy na tyle, aby dodać około 4 uncji AMSOIL Dominator® Coolant Boost.
Następnie dodałem płyn chłodniczy BMW 50/50 do szyjki i mocno dokręciłem korek.
Dodałem płyn chłodniczy 50/50 do poziomu tuż powyżej MAX zbiornika.
Uruchomiłem silnik, aż włączyły się wentylatory i upewniłem się, że z dwóch śrub odpowietrzających nie wydostaje się powietrze.
Pozwoliłem mu ostygnąć przez noc. Płyn chłodniczy spadł do znaku MIN.

Umieść motocykl na PODPÓRCE BOCZNEJ:

Dodałem płyn chłodniczy 50/50 do poziomu tuż powyżej MAX zbiornika.
Uruchomiłem silnik, aż włączyły się wentylatory.
Pozwoliłem mu ostygnąć przez noc. Płyn chłodniczy spadł do 1/2 między znakiem MAX i MIN.

Jeździłem motocyklem na niskich biegach, a płyn chłodniczy wyrównał się między MAX i MIN w temperaturze pokojowej.

Chodzi o to, że korek chłodnicy i połączenie szyjki rury przelewowej zbiornika znajdują się w najwyższym punkcie, gdy motocykl znajduje się na PODPÓRCE BOCZNEJ, co pozwala na odpowietrzenie powietrza i zastąpienie go płynem chłodniczym.

Po sprawdzeniu zaworów dowiedziałem się, jak powietrze w układzie chłodzenia może powodować przegrzanie. Zajęło to uruchomienie do przegrzania i ochłodzenie. Włożyłem 50/50. Uruchomiłem go ponownie. 4 razy, aż przestał się przegrzewać. Mój problem polega na tym, że śruby odpowietrzające były zbyt mocno dokręcone. Zerwałem łby. Sprawdziłem w spisie części i nie ma żadnych śrub na liście. Mógłbym użyć wykrętaka, ale czym zastąpić śruby ze stali nierdzewnej?

Nie użyli śrub odpowietrzających, które zaproponowałem. Zamiast tego ustawili motocykl tak, że tylne koło znalazło się na podłodze, a przednie koło pozostało na podnośniku. Następnie powoli podnosili podnośnik, aż przednie koło skierowało się w górę pod kątem prawdopodobnie 45-50 stopni. Podczas podnoszenia przedniego koła kilka pęcherzyków powietrza opuściło chłodnicę. Chłodnica została napełniona, a podnośnik motocykla opuszczony. Ostateczne uzupełnienie chłodnicy i zbiornika wyrównawczego i wszystko było dobrze. 3000 km później nie miałem żadnych problemów z chłodzeniem.

Chciałem tylko podbić ten wątek, ponieważ uznałem go za bardzo nietypowy. Zwłaszcza, gdy ludzie zaczynają jeździć trochę więcej, a temperatura rośnie.

Chciałbym dodać, że zawsze powinieneś sprawdzać poziom płynu chłodzącego kilka tygodni lub kilkaset mil po serwisie zaworów. Mój zawsze spada i potrzebuje około 4 uncji, aby go uzupełnić po moich serwisach. Przypuszczam, że nie zawsze usuwają całe powietrze, gdy napełniają układ.

Trzymam w pogotowiu kwartę, którą wstępnie zmieszałem z wodą destylowaną.

Nigdy nie miałem problemu z tym, że po serwisie było gorąco lub przegrzane, tylko zauważyłem spadek poziomu w zbiorniku. Po jednorazowym napełnieniu stabilizuje się do następnego serwisu.

Właśnie przeczytałem to w odniesieniu do stosowania wody destylowanej lub zwykłej wody z kranu oraz dodatku Amsoil.

Amsoil zaleca stosowanie wody z kranu lub zmiękczonej wody w przypadku mieszania ADCB (Amsoil Dominator Coolant Boost) w zastosowaniach z samą wodą.

Woda destylowana lub zdemineralizowana powinna być stosowana tylko wtedy, gdy ma być zmieszana z co najmniej 35% płynu chłodzącego do 65% wody. Płyn chłodzący jest wymagany do neutralizacji agresywności wody bogatej w minerały.

Należy utworzyć pasywne warstwy powierzchniowe, aby prawidłowo chronić miękkie metale w układzie chłodzenia. Proces pasywacji wymaga ciepła i przepływu w układzie przy użyciu glikolu i/lub środka powierzchniowo czynnego ADCB w celu skutecznego rozwoju tych warstw powierzchniowych. ADCB rozwinie tę warstwę ochronną z samą wodą w stosunku 1,5 uncji/kwartę lub z kombinacją wody/płynu chłodzącego z dodatkiem ADCB w stosunku 1 uncji/kwartę.

Kluczem jest natychmiastowe uruchomienie pojazdu po napełnieniu chłodnicy. Przechowywanie nowej chłodnicy, tylko z wodą, w szczególności destylowaną, i ADCB może umożliwić rozwój bakterii i/lub korozję nieobrobionych powierzchni, co może prowadzić do wycieków lub uszkodzenia chłodnicy. Użycie wody destylowanej zwiększy podatność chłodnicy na uszkodzenia, ponieważ woda destylowana nie jest zrównoważona elektrochemicznie; jest pozbawiona zanieczyszczeń i dlatego jest głodna jonów, co spowoduje, że będzie agresywniej atakować miękkie metale. Woda pitna, źródlana lub zmiękczona to zalecane rodzaje wody do stosowania w chłodnicy, szczególnie w zastosowaniach wyścigowych.

Uruchamiam chłodzenie "bez wody" Evansa w aluminiowym silniku mojego trike'a Goldwing. Działa tylko odrobinę cieplej na wskaźniku. Poza tym działa świetnie. Koniec problemów z ciśnieniem w wysokich temperaturach (w zeszłym tygodniu 116 w Blythe CA.). Mam ochotę spróbować w moim nowym BGA. Muszę więcej porozmawiać z ekspertami.

Discussion starter · #38 ·
Running Evans "waterless" cooling in my Goldwing trike aluminum engine. Runs just a smidgen hotter on the gage. Otherwise works great. No more pressure issues at high temps ( last week 116 in Blythe CA.). Am tempted to try in my new BGA. Need to talk more to the experts.
Been there and done that. Went back to BMW antifreeze.

Dzięki za świetne instrukcje i przejrzyste ilustracje. Ułatwiło to zadanie. Trochę trudno było założyć z powrotem nakrętkę!

Jedna sugestia: Wykręć jeszcze jedną śrubę poniżej prawego kolana. To sprawiło, że wyciągnięcie panelu było dwa razy łatwiejsze. Wszystkie cztery śruby mają tę samą długość, więc w tej procedurze nie musisz ich zaklejać przy otworach.

Zrobiłem też to, co zasugerował inny użytkownik (dzięki) i użyłem czarnego markera Sharpie, aby wyróżnić linie MAX i MIN. Górną linię łatwo było zaznaczyć, przesuwając końcówkę po wypukłej linii. Odkryłem jednak, że najłatwiejszym sposobem na schludne zaznaczenie dolnej linii było obrysowanie jej, stale dociskając do grzbietu. (i wyczyść je przed oznaczeniem).

Na koniec, nigdy nie zaszkodzi ponownie sprawdzić dokręcenia elementów mocujących po przejechaniu kilku kilometrów.

Jeszcze raz dziękuję,

Pozdrawiam,

Derek

Właśnie zastosowałem się do tej rady. Świetna robota!

Zrobiłem przegląd po 18 tys. km tuż przed wycieczką - zobaczyłem radę, żeby NIE robić dużego przeglądu przed wycieczką PO mojej wycieczce.

Trzeba było spuścić wodę. Musiałem poprosić dealera, żeby ją uzupełnił w dniu wyjazdu i, przypadek czy nie? pompa wody zaczęła przeciekać na wycieczce. Nie na tyle, żeby trzeba było ją uzupełniać, ale wczoraj wymienili pompę i zanim wróciłem do domu, poziom był niewidoczny w zbiorniku.

Na to wspaniałe forum po poradę i znalazłem ten wątek. Czyż nie uwielbiasz tutejszych ekspertów?

Dzięki RL

21 - 40 of 69 Posts