BMW K1600 Forum banner
41 - 60 of 69 Posts
Jedna sugestia: Wykręć jeszcze jedną śrubę poniżej prawego kolana. To sprawiło, że cofnięcie panelu było dwa razy łatwiejsze. Wszystkie cztery śruby mają taką samą długość, więc w przypadku tej procedury nie musisz ich zaklejać przy otworach.
Ja też.

Po sprawdzeniu zaworów dowiedziałem się, jak powietrze w układzie chłodzenia może powodować przegrzanie. Zajęło to uruchomienie do przegrzania i ostygnięcie. Włożyłem 50/50. Uruchomiłem go ponownie. 4 razy, aż przestał się przegrzewać. Mój problem polega na tym, że śruby odpowietrzające były zbyt mocno dokręcone. Zerwałem łby. Sprawdziłem listę części i żadnych śrub nie wymieniono. Mógłbym użyć wykrętaka, ale czym zastąpić śruby ze stali nierdzewnej?
Niestety, moje śruby odpowietrzające również zostały zerwane. Czy mogę wiedzieć, jaką śrubą ostatecznie zastąpiłeś te śruby odpowietrzające?

Wysłane z mojego SM-G935F za pomocą Tapatalk

Pentafrost (niebieski) to to, czego używa BMW, mam kilka butelek. Niełatwo to zdobyć, nie mogę tego dostać lokalnie, więc muszę zamawiać to pocztą.

Inna wskazówka dla profesjonalistów, jeśli chcesz zaoszczędzić 10 dolarów, kupisz członkostwo w sieci dealerów Amsoil, dzięki czemu otrzymasz produkty ze zniżką i/lub bezpłatną wysyłkę różnych rzeczy. Olej do motocykli, olej do sprężarek itp.

https://www.amsoil.com/offers/pc.aspx

Niestety moje śruby odpowietrzające również zostały zerwane. Czy mogę wiedzieć, jakimi śrubami ostatecznie wymieniłeś te śruby odpowietrzające?

Zerwane!? Kto do cholery nad tym pracował, odrzuty z programu rakietowego szympansów NASA? Mówiąc poważnie, to może być niemożliwe do naprawienia..

Image

Zawsze sprawdzaj gwinty ręcznie! Wiem, że są różne części roweru, które mówią, że muszą być dokręcone do X, ale to nie znaczy, że trzeba je dokręcać, większość elementów mocujących, zwłaszcza porty odpowietrzające, przestrzega tej zasady: Dokręcanie ręczne lub palcami jest w sam raz. :nerd:

Mechanicy Hondy zwykli zbyt mocno dokręcać moje korki olejowe i filtr oleju (filtr sam się dokręca z czasem), ich wymówką było "cóż, instrukcja mówi, że trzeba to dokręcić do X". Zrobiłem więcej niż swoją część wymian oleju i wiem lepiej.

Zerwane!? Kto do cholery nad tym pracował, odrzuty z programu rakietowego szympansów NASA? Na poważnie, to może być nienaprawialne..

Image

Zawsze sprawdzaj gwinty ręcznie! Wiem, że są różne części roweru, które mówią, że muszą być dokręcone do X, ale to nie znaczy, że trzeba je dokręcać, większość elementów mocujących, zwłaszcza porty odpowietrzające, przestrzega tej zasady: Dokręcanie ręczne lub palcami jest w sam raz. :nerd:

Mechanicy Hondy zwykli zbyt mocno dokręcać moje korki olejowe i filtr oleju (filtr sam się dokręca z czasem), ich wymówką było "cóż, instrukcja mówi, że trzeba to dokręcić do X". Zrobiłem więcej niż swoją część wymian oleju i wiem lepiej.
Niedawno dostałem ten używany K1600 i zacząłem sam wykonywać wszystkie czynności serwisowe. Przez mój serwis myślę, że zerwana śruba to tylko wierzchołek góry lodowej.

@JTan Być może będziesz musiał poprosić kogoś, komu ufasz i kto ma naprawdę pewną rękę, aby wywiercił to do nowego identyfikatora i ponownie nagwintował, jeśli gwinty obudowy są uszkodzone. To koszmar, gdy przydarza się to części silnika.

Mam również do czynienia z problemami z używanymi K16, to puszka Pandory, ale jak dotąd tylko cewka. Mam nadzieję, że kompetentne ręce zostały użyte do wszystkiego innego.

Gdzie mogę pobrać instrukcję serwisową?

Discussion starter · #49 ·
Gdzie mogę pobrać instrukcję serwisową?
Mam jedną, która była dostępna jakiś czas temu. Już jej nie ma.

Niektórzy członkowie forum kupili instrukcję na CD/DVD od BMW.

Ktoś tutaj faktycznie zamieścił link do strony transferu plików z instrukcją. Zapytaj, a może ktoś będzie mógł to zrobić ponownie?

Zatem, jeśli nie podróżujesz z podnośnikiem do odpowietrzania układu chłodzenia, musisz to zrobić w ten sposób?

Image
Fajnie, więc kiedy będę to robił na Beasty Girl, po prostu powiem LEO, że odpowietrzałem chłodnicę, bo nie chcę, żeby mój silnik się przegrzał. Hehehe

Pobierz instrukcję serwisową i poszukaj sekcji: 17 00 035 Spuszczanie płynu chłodzącego, napełnianie/odpowietrzanie układu 8 FRUs
+ 17 00 504

W istocie chodzi o poluzowanie dwóch śrub i napełnienie płynem chłodzącym, aż przeleje się przez dwa otwory. Dokręć śruby. Uzupełnij do linii napełnienia.
Wygląda na to, że śruba po lewej stronie wymaga zdjęcia panelu po tej stronie, prawda? Może jeszcze nie zlokalizowałem śruby..... może długi śrubokręt się tam zmieści? Czy możesz to wyjaśnić?

Wygląda na to, że śruba po lewej stronie wymaga zdjęcia panelu po tej stronie, prawda? Może jeszcze nie zlokalizowałem śruby..... może długi śrubokręt się tam zmieści? Czy możesz to wyjaśnić?
W moim GTL z 2012 roku muszę wyjąć zamykany schowek przed dźwignią zmiany biegów, aby uzyskać dostęp do śruby odpowietrzającej płyn chłodzący.

Usunięcie trzech śrub nie mogło być łatwiejsze. DZIĘKI za pomocne instrukcje. Najtrudniejszą częścią było ponowne założenie nasadki.

Wiem, że metoda usuwania 3 śrub działa w starszych wersjach K1600, ale czy ktoś próbował jej na nowszym modelu K1600 (tj. 2020 GT)... tj. nowsze modele (może 2018+) mają czarny klips z kołkiem wciskowym, który znajduje się pod skrzydłem deflektora wiatru? Wiem, że po wciśnięciu kołka dolny klips na kołku wciskowym odskakuje i wpada do owiewki. Nie jestem pewien, dlaczego BMW wprowadziło tę zmianę, ponieważ nigdy nie miałem żadnych problemów z moim 14 K1600 GT.

W moim K1600b z 2018 roku mam również plastikowy nit pod skrzydłem. Wydaje się, że to słaby projekt, żeby tego używać... W każdym razie, możesz wcisnąć środek wykałaczką lub innym małym narzędziem. Uważaj, żeby go nie zgubić, ponieważ mały środek nitu łatwo zgubić z oczu, jeśli nie zwracasz uwagi. Pierwszy raz, kiedy to zrobiłem, miałem szczęście znaleźć go na podłodze mojego garażu. Jeśli nie chcesz wyjmować nita, możesz usunąć więcej śrub z przodu motocykla, aby podważyć tę stronę do przodu na tyle, aby zdjąć osłonę i napełnić zbiornik lejkiem, podobnym do tego, co pokazuje RL powyżej. Mam taki i działa świetnie!
Oto zdjęcie prawej strony mojego k1600b z całkowicie usuniętymi panelami bocznymi. Nie jestem pewien, czy poprawnie zaznaczyłem linie...
Image

Oto zdjęcie prawej śruby odpowietrzającej.
Image

Oto lewa śruba odpowietrzająca za osłonami nad podnóżkiem.
Image

Mam nadzieję, że to komuś pomoże. Naprawdę doceniam świetne wpisy tutaj! Instrukcja serwisowa, którą pobrałem, mówi, aby najpierw odpowietrzyć prawą śrubę odpowietrzającą (przy tylnym hamulcu), aż płyn chłodniczy wyjdzie bez powietrza. Następnie ponownie odpowietrzyć lewą śrubę odpowietrzającą (nad lewym podnóżkiem), aż płyn chłodniczy wyjdzie bez powietrza. Jak ktoś inny napisał, musiałem przejść przez kilka cykli nagrzewania motocykla, aż włączy się wentylator, pozwalając śrubie odpowietrzającej uwolnić powietrze, a następnie pozwolić motocyklowi ostygnąć po tym, jak zrobiło się za gorąco, aby dalej jechać. Kiedy motocykl się ochładza, zwykle spada poziom płynu chłodniczego w zbiorniku, więc upewnij się, że napełniłeś go do maksimum i napełnij go ponownie po ostygnięciu. Powtarzaj, aż powietrze przestanie wydostawać się ze śrub odpowietrzających, a płyn chłodniczy przestanie spadać ze zbiornika.

To było wystarczająco blisko, aby zadziałało w moim Grand America z 2018 roku. Udało mi się podważyć plastik na tyle daleko i nie musiałem zastanawiać się, jak usunąć górny bolec. Dzięki RL!

Obecnie dostępnych jest wiele różnych formuł płynu chłodzącego. BMW ma specyficzną mieszankę chemikaliów, która ich zdaniem jest odpowiednia dla ich silników, zarówno samochodowych, jak i motocyklowych. Mieszanie różnych formuł płynu chłodzącego jest w najlepszym razie ryzykowne. Ryzykujesz reakcję chemiczną, która uszkodzi silnik. Nie mieszać. Najlepiej po prostu kupić galon płynu chłodzącego BMW i mieć go pod ręką w domu.
Moja rekomendacja to uzupełnienie poziomu wodą. Znalezienie odpowiedniego płynu chłodzącego to zbyt duży kłopot i nie ma nic złego w wodzie. Tak mała objętość nie zrobi żadnej różnicy
Używam płynu niezamarzającego Peak European, gdy wyciągam chłodnicę. Peak jest dostarczany w pojemniku o pojemności 1 galona i jest wstępnie zmieszany; np. 50/50. 1 galon wystarczy, aby zrobić nasz rower
Zatem… @RL Lemke stwierdza: „nie mieszaj marek płynu chłodzącego”… i że „OK jest uzupełnianie wodą” (jeśli jesteś w drodze; niewielkie rozcieńczenie nie ma znaczenia).
Tymczasem @Gunnert używa płynu niezamarzającego Peak European podczas pełnego uzupełniania (i technicznie rzecz biorąc, nie miesza marek; przypuszczalnie Duane odrobił pracę domową i stwierdza, że ​​formuła Peak jest w pełni kompatybilna).
Moje przeczucie mówi mi, że formuła nie może być tak różna (BMW v. Peak), że uzupełnienie zbiornika płynem Peak spowodowałoby jakiekolwiek problemy.
Myśli?

• Like
Reactions: Gunnert
Jeśli potrzebuję czegoś w drodze, użyłbym po prostu wody, aby uniknąć kupowania dzbanka. Ale ponieważ sprawdzam wszystko przed jazdą, uzupełnianie następuje obok windy z tym samym produktem, który jest już w motocyklu. Myślę jednak, że zmieszałyby się dobrze.

41 - 60 of 69 Posts