BMW K1600 Forum banner
21 - 40 of 45 Posts
richlew czy te z Niemiec zawierają elektronikę i czy to lepsza oferta?
@1004ron Z tego, co rozumiem, wszystkie zestawy naprawcze Wilbers pochodzą z Niemiec i są wysyłane do wybranego przez Ciebie instalatora (np. Ted Porter, EPM). Nie zawierają elektroniki ESA, tylko amortyzator, sprężynę, osprzęt. Zamierzam wyjąć swój amortyzator w domu i pojechać do EPM, aby go zregenerowali, podczas gdy będę czekał.

xxx641 i xxx642, być może. Nie w przypadku pozostałych 2.

Duane
Dzięki Duane!

Discussion starter · #23 ·
Czy kiedykolwiek skończyłeś edytować ten film?
Planuję zrobić tylny amortyzator za kilka dni, więc z żałosnym planowaniem szukam wskazówek od tych, którzy byli przede mną :)
Przykro mi, nie. Właściwie zgubiłem kartę SD, zanim znalazłem ją kilka miesięcy później. Nigdy do tego nie wróciłem. Okazuje się, że w zeszłym roku byłem nadmiernie zajęty tymi wszystkimi hobby, w które nigdy nie mogłem się w pełni zaangażować. Okazuje się, że mam ich za dużo. W zeszłym roku (23) był mój pierwszy pełny rok na emeryturze z Marynarki Wojennej. Mam jeszcze jeden obiecany film do dokończenia. Przepraszam, Jon! Jest prawie gotowy :ROFLMAO: Będzie świetny!

Nie będę wstrzymywać oddechu! Do tego czasu będziemy mieli kolejną pełną rolkę wideo z nadchodzącego roku!

Jaki przebieg/wiek osiągamy na tych amortyzatorach, zanim trzeba je będzie odświeżyć? Mój tylny padł po 1 roku/20 tys. milach.

40 tys. powinno być Twoim maksimum. Odświeżanie amortyzatorów seryjnych to niezbyt dobra opcja; np. ostatnio słyszałem, że tylko 1 miejsce w NJ mogło regenerować seryjne amortyzatory. Za prawie taką samą cenę dostajesz zestaw Wilbers zbudowany zgodnie z Twoimi specyfikacjami.

Duane

Przykro mi, nie zrobiłem tego. Właściwie zgubiłem kartę SD, zanim znalazłem ją kilka miesięcy później. Nigdy do niej nie wróciłem. Okazuje się, że w zeszłym roku byłem nadmiernie zajęty wszystkimi tymi hobby, w które nigdy nie mogłem się w pełni zaangażować. Okazuje się, że mam ich za dużo. W zeszłym roku (23) był mój pierwszy pełny rok na emeryturze z Marynarki Wojennej. Muszę najpierw dokończyć obiecany film. Przepraszam, Jon! Jest prawie gotowy :ROFLMAO: Będzie świetny!
Tak, rzeczywiście. Jak myśmy w ogóle cokolwiek robili, zanim przeszliśmy na emeryturę?! Zastanawiam się, czy istnieje nazwa dla hobby "zbierania hobby"...
Rock on!

Discussion starter · #28 ·
Jakiego rodzaju przebieg/wiek osiągamy na tych amortyzatorach, zanim trzeba je będzie odświeżyć? Mój tył padł po 1 roku/20 tys. milach.
Mój tylny amortyzator padł przy 63 tys. milach 22 grudnia. Kupiłem motocykl w maju 21 roku z przebiegiem 40 tys. Wiedziałem, że kupując motocykl, będę potrzebował nowych amortyzatorów. Powinienem je był od razu kupić. Ostatnie 15 tys. mil było doskonałe :)

@Gunnert Aaa... coś, na co wkrótce będę mógł czekać, więc.....
Jaki jest kontakt do Wilbera? Ile to wszystko razem kosztuje? Czy powinienem zrobić oba na raz?
Dzięki!

@Gunnert Ahhh... coś, na co wkrótce będę czekać, więc.....
Jaki jest kontakt do Wilbera? Ile to wszystko razem kosztuje? Czy powinienem zrobić oba na raz?
Dzięki!
Ted Porter @beemer Shop jest uznanym źródłem informacji o amortyzatorach Wilbers/Tractive. Nie jestem pewien co do kosztów dzisiaj, ale zgaduję, że wszystko razem będzie kosztować około 3 tys. dolarów, wliczając robociznę. I tak, zrobiłbym oba na raz.

Duane

• Like
Reactions: LennyO
Ted Porter @BeemerBoneYard jest uznanym źródłem informacji o amortyzatorach Wilbers/Tractive. Nie jestem pewien kosztów na dzień dzisiejszy, ale zgaduję, że wszystko razem będzie kosztować około 3 tys. dolarów, wliczając robociznę. I tak, zrobiłbym oba na raz.

Duane
Dziękuję, bracie!

Discussion starter · #32 ·
Usunąłem dziś tylny amortyzator. Przód będzie zrobiony jutro. Dla tych, którzy pisali, że się wahają. Tył jest dość prosty. Zwłaszcza, gdy rozgryziesz wtyczki ESA! Wszystko, czego naprawdę potrzebujesz, to instrukcja napraw, podstawowe narzędzia i umiejętność postępowania zgodnie z instrukcjami. Przód technicznie potrzebuje specjalnego gniazda, ale można to zrobić bez niego. Jak opisano w poprzednim filmie opublikowanym przez @Tonycarthansr.

Kręcę film z demontażu i montażu i opublikuję go po zakończeniu. W ten sposób inni będą mogli zobaczyć, jak wygląda ten proces.

Planowałem Wilbersa przed wiosną. Rower miał inne pomysły i zaczął przeciekać z tylnego amortyzatora przed świętami Bożego Narodzenia.

Byłem specjalistą operacyjnym w US Navy. Jeśli ja mogę to zrobić, to każdy może! To dla pozostałych żeglarzy na forum 🤣 View attachment 173694
View attachment 173693
View attachment 173691
View attachment 173692
Witaj,

Pracuję nad usunięciem tylnego amortyzatora. Po wielu próbach nie mogę nawet włożyć tego głupiego czegoś na centralną podstawkę. Użyłem podnośnika motocyklowego pod motocyklem, ale martwiłem się, że motocykl spadnie. Czy jest jakiś łatwy sposób, aby to zrobić, czy mogę to zrobić na bocznej podpórce?

Nigdy nie udało mi się postawić żadnego z tych motocykli na centralnej podstawce. Ani LT, RT, ani GSA. Wszystkie są strasznym bólem dupy.

Ponadto, jak sprawić, by cała rzecz podniosła się w ten sposób, jak pokazano na zdjęciu? Czy jest to konieczne do usunięcia tylnego amortyzatora?

Dziękuję.

Discussion starter · #37 ·
Witaj,

Pracuję nad usunięciem tylnego amortyzatora. Po wielu próbach nie mogę nawet postawić tego głupiego czegoś na centralnej podstawce. Użyłem podnośnika motocyklowego pod motocyklem, ale martwiłem się, że motocykl upadnie. Czy jest jakiś łatwy sposób, aby to zrobić, czy mogę to zrobić na bocznej podstawce??

Nigdy nie udało mi się postawić żadnego z tych motocykli na centralnej podstawce. Ani LT, RT ani GSA. Wszystkie są królewskim bólem dupy.

A tak przy okazji, jak sprawić, żeby cała rzecz podniosła się tak, jak pokazano na zdjęciu?? Czy jest to potrzebne do usunięcia tylnego amortyzatora??

Dziękuję.
Nie jestem pewien, czy absolutnie potrzebujesz motocykla na centralnej podstawce, aby wyjąć tylny amortyzator. Może będzie potrzebne jakieś "ściśnięcie" tylnego amortyzatora, aby zdjąć koło z ziemi?

Jeśli spojrzysz na 30 sekundę filmu, możesz zobaczyć, że użyłem podnośnika podłogowego z deską 2x4, aby podnieść motocykl na tyle, aby włożyć podpory pod belki ochronne. Jeśli nie masz belek ochronnych, możesz podnieść motocykl na tyle, aby włożyć podnośnik nożycowy pod przednie koło. Motocykl będzie dość chybotliwy, więc może mieć jeszcze jeden zestaw rąk do pomocy

Oto ostatni wątek na temat różnych metod stawiania motocykla na centralnej podstawce.

Image

Image

Nie jestem pewien, czy absolutnie potrzebujesz motocykla na centralnej podstawce, aby wyjąć tylny amortyzator. Może będzie potrzebna jakaś "kompresja" tylnego amortyzatora, aby zdjąć koło z ziemi?

Jeśli spojrzysz na 30 sekundę filmu, możesz zobaczyć, że użyłem podnośnika podłogowego z deską 2x4, aby podnieść motocykl na tyle, aby wsunąć podpory pod belki ochronne. Jeśli nie masz belek ochronnych, być może będziesz w stanie podnieść motocykl na tyle, aby wsunąć podnośnik nożycowy pod przednie koło. Motocykl będzie dość niestabilny, więc może przyda się druga para rąk do pomocy

Oto ostatni wątek na temat różnych metod umieszczania motocykla na centralnej podstawce.

View attachment 191587
View attachment 191588
Gdzie jest film, do którego się odwołałeś?

Podniosłem motocykl i udało mi się postawić go na centralnej podstawce.

Po prostu nie jestem pewien, jak udało Ci się podnieść tylną część motocykla i uzyskać do niej taki dostęp???

I czy to konieczne, czy też amortyzator może wysunąć się spod motocykla, być może po usunięciu tego metalowego trójkąta, na którym zamontowana jest dolna część amortyzatora?? Dotyczy to tylnego amortyzatora.

Usunąłem akumulator i zakładam, że wszystkie inne rzeczy obok akumulatora również będą musiały zostać usunięte??

Próbuję po prostu znaleźć sposób na wyjęcie tylnego amortyzatora, usuwając jak najmniej rzeczy.

Dziękuję.

Discussion starter · #39 ·
Gdzie jest wideo, do którego się odwoływałeś?

Podniosłem motocykl i udało mi się postawić go na centralnej podstawce.

Po prostu nie jestem pewien, jak udało Ci się podnieść tylną część motocykla i uzyskać do niej dostęp???

I czy to konieczne, czy też amortyzator może wysunąć się spod motocykla, być może po usunięciu tego metalowego trójkąta, na którym zamontowana jest dolna część amortyzatora?? Dotyczy to tylnego amortyzatora.

Usunąłem akumulator i zakładam, że wszystkie inne rzeczy obok akumulatora również będą musiały zostać usunięte??

Próbuję tylko znaleźć sposób na usunięcie tylnego amortyzatora, usuwając jak najmniej rzeczy.

Dziękuję.
Jest w poście numer 13.

Zakładam, że nie masz płyty DVD/instrukcji obsługi/serwisowej. Naprawdę tego potrzebujesz do tej pracy i wyjaśnia ona, jak wszystko zrobić. Nie pamiętam z głowy, ponieważ zrobiłem to tylko raz i jestem dość nowy w K bike i BMW.

Jest w poście numer 13.

Zakładam, że nie masz płyty DVD/instrukcji serwisowej. Naprawdę tego potrzebujesz do tej pracy i wyjaśnia, jak wszystko zrobić. Nie pamiętam z głowy, ponieważ zrobiłem to tylko raz i jestem dość nowy w K bike i BMW.

Nie mam płyty DVD. Mam plik PDF z instrukcją. Pokazuje główne kroki, ale nie wyjaśnia kroków przygotowawczych.

Czy wszystkie te płyty DVD na eBay są tej samej jakości i szczegółowości? Skąd wiadomo, która z nich jest najlepsza??

21 - 40 of 45 Posts