BMW K1600 Forum banner

Kąt pochylenia w połączonej aplikacji

11K views 24 replies 12 participants last post by  Mike_in_VA  
#1 ·
W mojej codziennej drodze do pracy są tylko 3 zakręty, które znam na pamięć. Zazwyczaj zwalniam do 120 km/h około 1 km przed pierwszym zakrętem w lewo i utrzymuję tę prędkość przez wszystkie 3 zakręty. Nigdy nie zmieniam pasa ruchu podczas zakrętów. I dzięki takiemu podejściu czuję się bardzo komfortowo, w granicach moich możliwości i możliwości motocykla.

Dziś było inaczej, na środkowym pasie był SUV zbliżający się do zakrętu, jakieś 400 m przede mną i nie czułem się komfortowo mając SUV-a po prawej stronie w wierzchołku lewego zakrętu, więc postanowiłem opóźnić punkt hamowania, aby mieć SUV-a obok mnie przy wejściu w zakręt. Myślę, że musiał przyspieszyć, ponieważ wylądowałem hamując znacznie mocniej niż się spodziewałem i pochylając się znacznie bardziej w zakręt niż zwykle. Później sprawdziłem dane jazdy w połączonej aplikacji i zobaczyłem, że moja prędkość na zakręcie wynosiła 118 km/h jak zwykle (czułem się o wiele szybciej) z kątem pochylenia 35 stopni (prawie 10 stopni więcej niż mój zwykły kąt pochylenia w tym zakręcie). Ten kąt pochylenia to coś, co zwykle osiągam na mojej 1250GSA i nie odczuwam tego jako dużo, ale na K zdecydowanie czułem, że to dużo.

#3 ·
Pozdrowienia,

Niedawno badałem kąty pochylenia... oto co wymyśliłem... większość motocyklistów to 30 - 40 stopni... niektórzy motocykliści "ninja" mogą zbliżyć się do 45 - 50 stopni... (proszę pamiętać, że prawdopodobnie noszą pełne skórzane kombinezony, ochraniacze pleców, rękawice, buty i naprawdę dobry kask.) Na ulicy można tylko zgadywać, jakie mogą być warunki... może trochę żwiru, trochę piasku, nierówna nawierzchnia, martwe zwierzęta na drodze itp.

Na motocyklu GP kąt pochylenia przekracza 60 stopni... i oczywiście są to profesjonalni zawodnicy z bardzo, bardzo specjalnymi oponami i NA torze wyścigowym.

Jeżdżę K1600B i nie jestem pewien, jakie są limity, zanim podnóżki zaczną się ścierać... nie jestem naprawdę zainteresowany, aby się tego dowiedzieć. Jestem zadowolony z konserwatywnych 30+ stopni.

Lata temu, kiedy nie miałem mózgu, mądrości, G2 i beztroski, wziąłem udział w kursie superbike w Willow Springs, CA. Jeździliśmy po torze przygotowanymi Ninja 600. I tak, ze skórzanymi kombinezonami, rękawicami itp. To były motocykle przygotowane do TORU... bez prędkościomierza, odłączony tylny hamulec i bez świateł stopu. Ustępowałeś gościowi przed sobą. Pamiętam jeden lub dwa zakręty, w których motocykl zaczął się trochę znosić/ślizgać. Byłem zdumiony, jak stabilny i jak wyważony był motocykl... ale teraz mam kilka więcej komórek mózgowych, które są połączone, więcej mądrości, kilka rzeczy, dla których warto żyć i lepszy zmysł. Jestem w porządku z 30 stopniami. Pierwsza połowa dnia była instruktażowa... druga połowa... przejażdżka E-ticket.

Semper Fi

#4 ·
W zeszłym tygodniu, jeżdżąc z Gunnertem, odbyliśmy kilka dynamicznych przejażdżek, a najwięcej osiągnąłem 24 stopnie. Trafiliśmy na kilka naprawdę ładnych dróg z zakrętami, serpentynami i wszystkim pomiędzy. Byłem zaskoczony, że osiągnąłem tylko 24, ale myślę, że to wszystko, czego potrzebowałem.

#17 ·
W zeszłym tygodniu, jeżdżąc z Gunnertem, odbyliśmy kilka pełnych emocji przejażdżek i najwięcej, co osiągnąłem, to 24 stopnie. Trafiliśmy na kilka naprawdę ładnych dróg z serpentynami, zakrętami i wszystkim pomiędzy. Byłem zaskoczony, że osiągnąłem tylko 24, ale myślę, że to wszystko, czego potrzebowałem.
Jestem również zaskoczony 24 stopniami. Miło było cię poznać kilka tygodni temu.

#8 ·
Na mojej codziennej trasie do pracy są tylko 3 zakręty, które znam na pamięć. Zazwyczaj zwalniam do 120 km/h około 1 km przed pierwszym zakrętem w lewo i utrzymuję tę prędkość przez wszystkie 3 zakręty. Nigdy nie zmieniam pasa podczas pokonywania zakrętów. I dzięki takiemu podejściu czuję się bardzo komfortowo, w granicach moich możliwości i możliwości motocykla.

Dziś było inaczej, na środkowym pasie jechał SUV zbliżający się do zakrętu, jakieś 400 m przede mną i nie czułem się komfortowo mając SUV-a po mojej prawej stronie w wierzchołku lewego zakrętu, więc postanowiłem opóźnić punkt hamowania, aby mieć SUV-a obok mnie na wjeździe w zakręt. Myślę, że musiał przyspieszyć, ponieważ skończyłem hamując znacznie mocniej niż się spodziewałem i pochylając się znacznie bardziej w zakręt niż zwykle. Później sprawdziłem dane jazdy w połączonej aplikacji i zobaczyłem, że moja prędkość na zakręcie wynosiła 118 km/h jak zwykle (wydawało się znacznie szybciej) z kątem pochylenia 35 stopni (prawie 10 stopni więcej niż mój zwykły kąt pochylenia w tym zakręcie). Ten kąt pochylenia to coś, co zwykle osiągam na mojej 1250GSA i nie odczuwam tego jako dużo, ale na K zdecydowanie odczuwałem to jako dużo.
View attachment 170488 View attachment 170488
Lubię widzieć kierowców, którzy są świadomi swoich prędkości, kątów pochylenia i odwołują się do aplikacji. Myślę, że to znak dobrego kierowcy.

Nie wiem, jak dokładna jest ta aplikacja, ale miło jest oceniać różne drogi i umiejętności jazdy, aby uczyć się, rozwijać i robić postępy.

#12 ·
Na marginesie, czy wszyscy są przekonani, że przyspieszenie i zwolnienie są w aplikacji ustawione we właściwy sposób? Kiedy patrzę wstecz na przejazd, jestem prawie pewien, że wartość przyspieszenia rośnie, gdy wiem, że powinienem hamować, a wartość zwolnienia rośnie, gdy wiem, że powinienem dodawać gazu.

#13 ·
Jestem nowy w świecie K1600. Do jakiej aplikacji dotyczącej danych jazdy się odnosisz?

#15 · (Edited)
Dynamiczny zapas metzlers 1 up jestem konsekwentnie w wysokim kącie pochylenia 38 na gt max 41 jak dotąd, podczas dynamicznej jazdy w górach. Na s1000xr dynamiczne, zorientowane na osiągi opony, konsekwentnie około 46% kąta pochylenia max jak dotąd 50 w tych samych warunkach P.S. Jeździłem z kilkoma chłopakami na tym forum. Wiem, że są 10 razy lepsi ode mnie na zakrętach i pod tymi kątami i bardzo fajnie się na to patrzy.

#16 ·
Przyznam, że zastanawiam się nad dokładnością kąta pochylenia w aplikacji Connected App. Naprawdę nie publikuję tego, żeby chwalić się dwutonowymi klaksonami, ponieważ zastanawiam się nad dokładnością. Staram się utrzymywać motocykl w pozycji pionowej tak bardzo, jak to możliwe, przesuwając swoje potężne ciało. Czasami podczas jazdy szoruję podnóżkiem po ziemi, więc prawdopodobnie muszę jeszcze bardziej przesunąć ciężar ciała.

#18 ·
Co prawda zastanawiam się nad dokładnością kąta pochylenia w aplikacji Connected App. Naprawdę nie piszę tego, żeby trąbić na jakiekolwiek dwutonowe klaksony, ponieważ zastanawiam się nad dokładnością. Staram się utrzymywać motocykl w pozycji pionowej tak bardzo, jak to możliwe, przesuwając swój pokaźny ciężar. Czasami podczas jazdy szuram podnóżkiem po ziemi, więc prawdopodobnie muszę jeszcze bardziej przesunąć ciężar.
To naprawdę robi wrażenie z B.

Twoja jazda wygląda niesamowicie. Zawsze chciałem sprawdzić ten obszar. Wygląda na to, że jechałeś autostradą nr 9?

#25 ·
Jestem pod wrażeniem tego, jak '22 GTL radzi sobie z tak ogromnym motocyklem. Wymieniłem '19 Road Glide Ultra na ten GTL, a Harley zaczął wyrzucać iskry z twardych części, które ocierały się przy kącie 30+ stopni. Ten GTL nie jest tak zwinny jak mój Panigale, ale mam sporo zabawy na krętych drogach Wirginii.