BMW K1600 Forum banner

Jeden dla Europejczyków: Jak zła jest jakość odbioru radia DAB w Twoim MY2022?

12K views 83 replies 14 participants last post by  steve.med  
#1 ·
Szukam tylko informacji od innych europejskich właścicieli MY2022 dotyczących odbioru radia DAB w ich motocyklach.

Moje osobiste doświadczenie (w Wielkiej Brytanii) jest takie, że jest ono bezużyteczne. Regularne zaniki sygnału, trwające czasem minut, a nie sekund, oznaczają, że nie da się tego słuchać. Nie wiem, czy jest to problem przykładu (tj. usterka w moim motocyklu) czy typu (tj. usterka we wszystkich motocyklach), więc zanim ponownie podejmę ten temat z moim dealerem, szukam doświadczeń innych motocyklistów dotyczących odbioru radia w ich motocyklach. Dla uniknięcia wątpliwości, oba moje samochody niezawodnie odbierają te same stacje radiowe DAB w tych samych obszarach, w których mój motocykl tego nie robi, więc nie jest to problem słabego zasięgu nadajnika.

Czy radio DAB w Twoim motocyklu działa dobrze, czy jest tak samo bezużyteczne jak moje?

#2 ·
Właśnie miałem zadać to samo pytanie, kiedy zobaczyłem Twój post. Mój odbiór jest okropny na DAB, a FM nie jest dużo lepszy, mój stary Triumph Trophy miał lepszy system audio niż ten GTL. Zapytałem o to Cheltenham motorad i powiedziano mi, że jest w porządku i wszystko działa dobrze, ale tak jak u Ciebie samochód i furgonetka odbierają sygnał bez problemów, ale nie motocykl.

#5 ·
Moje odczucia (oparte na moim doświadczeniu z odbiorem radia DAB w samochodach) są takie, że problem sprowadzi się do połączenia wydajności anteny (w tym wzmacniacza antenowego) i możliwości buforowania sygnału w odbiorniku.

Który z tych dwóch jest najważniejszy w przypadku MY2022 K1600, nie wiem, ale to nie powinno być zadaniem klienta, aby to rozwiązać.

FWIW, antena znajduje się pod prawym górnym panelem fałszywego zbiornika.

#11 · (Edited)
W zależności od miejsca zamieszkania odbiór może być idealny lub żaden.

Nie testowano na ich rowerach, ale odbiór DAB w samochodach BMW był bardzo dobry - podczas gdy Mercedes wciąż nie rozumie, jak zrobić antenę, która w ogóle działa.

Idealnie byłoby, gdybyś dbał o kanały DAB+ - DAB to 15-letnia katastrofa samochodowa - która została na zawsze wyłączona w Niemczech w lutym 2016 r., podczas gdy Wielka Brytania przeszła na podwójne transmisje starszego DAB i nowej usługi DAB+.

DAB+ to zupełnie nowa usługa, która ma znacznie lepsze standardy kompresji, które z obsługą błędów wbudowaną w sygnał, powinny dawać znacznie mniej problemów...

#12 ·
w zależności od miejsca zamieszkania odbiór może być od idealnego do zerowego
Odniosę się do mojego OP:
Unikając wątpliwości, oba moje samochody niezawodnie odbierają te same stacje radiowe DAB w tych samych obszarach, w których mój rower tego nie robi, więc nie jest to kwestia słabego zasięgu nadajnika.
DAB+ to zupełnie nowa usługa, która ma znacznie lepsze standardy kompresji, które z obsługą błędów wbudowaną w sygnał powinny dawać znacznie mniej problemów....
Mówię o transmisjach DAB+.

A tak przy okazji, oba samochody, które odbierają transmisje idealnie tam, gdzie rower tego nie robi, to Mercedesy.

#15 ·
Czy udało Ci się skontaktować z BMW w sprawie sygnału DAB?
Odwiedziłem dealera nieco ponad tydzień temu i zastosowali aktualizację oprogramowania do motocykla i poinformowali, że jeśli to nie naprawi problemu (a nie naprawiło), zgłoszą sprawę do BMW. Porozmawiam z nimi ponownie w przyszłym tygodniu.

Nawiasem mówiąc, na niemieckim forum BMW jest sporo skarg na słaby odbiór radia DAB w modelu MY2022 K1600, więc to nie tylko problem w Wielkiej Brytanii.

#18 ·
OK, więc odwiedziłem dziś ponownie dealera (właściwie po to, żeby wymienić pokrywę górnego kufra z powodu wady lakieru) i zgłosiłem, że problem z odbiorem DAB nadal występuje, podobnie jak szereg innych problemów związanych z TFT.

Poinformowali, że sprawdzą, czy dostępna jest kolejna aktualizacja oprogramowania (nie było) i jeśli nie, to "zgłoszą sprawę do BMW", co, jak mówią, już zrobili. Więc teraz to gra w czekanie.

#20 ·
Dziś rano dzwonił do mnie mój dealer. BMW Motorrad poprosiło, żebym zostawił u nich swój motocykl na tydzień, aby mogli dokładniej zbadać zgłoszone przeze mnie problemy. Jest zarejestrowany na koniec miesiąca.

#22 ·
OK, mała aktualizacja.

Mój dealer współpracował z BMW UK w sprawie zgłoszonych przeze mnie problemów z żałosnym odbiorem radia DAB, a także niemożnością uzyskania stabilnego połączenia z TFT i systemem audio, który nie wyświetla opcji Album / Artysta / Utwór i Lista odtwarzania w menu Media z podłączonym którymkolwiek z moich iPhone'ów. Ku ich chwale, wypróbowali kilka różnych iPhone'ów, a także telefonów z systemem Android i doszli do wniosku, że - z jakiegokolwiek powodu - TFT mojego motocykla nie działa dobrze z żadnymi telefonami Apple, ale "wydaje się być w porządku z urządzeniami z systemem Android". BMW UK poprosiło ich o wymianę kompletnej jednostki TFT, która, jak rozumiem, obejmuje zarówno moduły Bluetooth, jak i Wi-Fi. Część jest już zamówiona z Niemiec...

Jeśli chodzi o słaby odbiór DAB, nie ma postępów jako takich, poza komentarzem technika, że "odbiór DAB może być trochę chybiony w okolicach Oxfordshire". Zwróciłem uwagę, że problem był szerszy i że odbiór DAB w motocyklu był bezużyteczny praktycznie w każdym miejscu w kraju. Dealer powiedział, że omówi to z BMW UK.

#23 ·
OK, mała aktualizacja.

Mój dealer współpracował z BMW UK w sprawie zgłoszonych przeze mnie problemów z żałosnym odbiorem radia DAB, a także niemożnością uzyskania stabilnego połączenia z TFT oraz systemem audio, który nie wyświetla opcji Album / Artysta / Utwór i Playlisty w menu Media z podłączonym którymkolwiek z moich iPhone'ów. Ku ich chwale, wypróbowali kilka różnych iPhone'ów, a także telefonów z systemem Android i doszli do wniosku, że - z jakiegokolwiek powodu - TFT mojego motocykla nie działa dobrze z żadnymi telefonami Apple, ale "wydaje się być w porządku z urządzeniami z systemem Android". BMW UK poprosiło ich o wymianę kompletnej jednostki TFT, która, jak rozumiem, obejmuje zarówno moduły Bluetooth, jak i Wi-Fi. Część zamówiona z Niemiec...

Jeśli chodzi o słaby odbiór DAB, nie ma postępów jako takich, poza komentarzem technika, że "odbiór DAB może być nieco przypadkowy w okolicach Oxfordshire". Zwróciłem uwagę, że problem jest szerszy i że odbiór DAB w motocyklu jest bezużyteczny praktycznie w każdym miejscu w kraju. Dealer powiedział, że omówi to z BMW UK.
Phil,

Szczerze mówiąc, myślę, że to lokalizacja anteny (zbiornik paliwa). Planuję to naprawić w okresie świątecznym, ponieważ w tej chwili jest dużo pracy. Planuję również przyjrzeć się głośnikom, ponieważ nawet jeśli uzyskasz dobry odbiór przy maksymalnej głośności, występuje dużo zniekształceń. Ale z zainteresowaniem obserwuję, czy nowy odbiornik DAB rozwiąże problem. Osobiście uważam, że BMW powie, że działa zgodnie z projektem - gdzie zaprojektowany oznacza na szczycie wzgórza z widocznością do nadajnika.

Zamierzam zacząć od sprawdzenia, jakiego rodzaju blachy uziemiającej i zacisków antenowych użyli na zbiorniku paliwa itp. To standardowe złącza Fakra, więc mogę prototypować niektóre rzeczy, jeździć do obszarów, gdzie odbiór jest słaby, zanim sfinalizuję moje rozwiązanie. Pierwszą rzeczą do ustalenia jest to, czy to odbiornik, czy antena / lokalizacja anteny powoduje tak słaby odbiór.

Pozdrawiam,
Tim

#25 ·
Dzięki za aktualizację Phil, wciąż czekam, aż dealer otrzyma odpowiedź od BMW, niestety nie są tak proaktywni jak Twój. Tim, myślę, że masz rację co do anteny, która powinna leżeć płasko na zbiorniku, powinna być zaprojektowana do polaryzacji pionowej, a nie poziomej i nie ukryta za elektroniką na desce rozdzielczej i pod metalową kierownicą, ale nie mogę znaleźć alternatywnej anteny, która pasowałaby w odpowiednim miejscu i wyglądała akceptowalnie, najlepszym rozwiązaniem, jakie do tej pory wymyśliłem, jest umieszczenie anteny montowanej na przedniej szybie na lub pod pokrywą uchwytu na telefon, ponieważ powinno tam być zasilanie dla wzmacniacza, ale nie jestem pewien, czy są one bardzo skuteczne i jak mówi Phil, nie do nas należy rozwiązywanie tych problemów.

#26 ·
To będzie antena, żadna ilość aktualizacji oprogramowania nie pomoże, skąd wiemy, że jest na zbiorniku? Spodziewałbym się, że jak wiele samochodów może odbierać idealne sygnały z standardowej anteny drucianej, ale filtrowanie różnych częstotliwości przez "wzmacniacz antenowy" z jakiegoś powodu nie działa... lub ponieważ standardowa antena odbija się jak Zebedee, sygnały DAB+ tego nie lubią - i przypuszczam, że mogli spróbować czegoś innego.

Szkoda, że realOEM jeszcze nie pokazuje części do motocykla z 2022 roku.

Fragment BT jest dziwny - to bardziej prawdopodobnie trochę złego oprogramowania (jeśli inni też to dostają).

#27 ·
it'll be the Antenna
Zgadzam się. Z pewnością jest to problem z anteną / wzmacniaczem antenowym / czułością odbiornika.

Pytanie brzmi, jak długo zajmie BMW przyznanie się do tego i stworzenie rozwiązania technicznego (lub zrekompensowanie tym z nas, którzy zapłacili im za coś, czego nie dostarczyli).

#28 · (Edited)
Przerażające jest to, że mój motocykl z 2019 roku ma rzadki system audio, bardzo kosztowną opcję, która "nie" ma DAB. A jednak koszt wdrożenia to tylko około 10 pensów - prawdopodobnie więcej kosztuje zarządzanie procesem, w którym pomijają chip, więc byłbym zaskoczony, gdyby chipset nie znajdował się na płycie w moim module. To wskazuje na to, że wiedzieli, że nie uda im się tego uruchomić, ale do 2022 roku musieli to włączyć, aby sprzedać tę opcję.

W końcu pierwotne wyłączenie nadawania FM w Wielkiej Brytanii zaplanowano na 2012 rok, ale przedłużono je do 2016 roku po tym, jak wielu posłów wyraziło zaniepokojenie liczbą tunerów DAB w użyciu i chciało, aby przekroczyła ona pewien próg - a teraz zapomnieliśmy o tym rozmawiać.

#32 ·
Do wiadomości: telefony z systemem Android nie wyświetlają informacji o playlistach, w tym okładek albumów. Tylko iPhone'y wyświetlają to na TFT.
Tak, jestem tego świadomy.

Najlepsze jest to, że mój motocykl również nie wyświetla informacji o artyście / albumie / utworze / playliście po podłączeniu do iPhone'a (wiele różnych iPhone'ów, w tym 7, 8 Plus, 12, 13 i 14, zarówno w wersjach standardowych, jak i Pro). Chociaż wyświetla okładkę albumu, więc chyba powinienem być wdzięczny za drobne łaski :rolleyes:

BMW UK poprosiło mojego dealera o wymianę całego systemu TFT w celu naprawy.

#33 · (Edited)
Szukam tylko informacji od innych europejskich właścicieli MY2022 dotyczących odbioru radia DAB w ich motocyklach.

Moje osobiste doświadczenie (w Wielkiej Brytanii) jest takie, że jest ono bezużyteczne. Regularne zaniki sygnału, trwające czasem minut, a nie sekund, oznaczają, że nie da się tego słuchać. Nie wiem, czy jest to problem przykładu (tj. usterka mojego motocykla) czy typu (tj. usterka wszystkich motocykli), więc zanim ponownie skontaktuję się z moim dealerem, szukam doświadczeń innych motocyklistów dotyczących odbioru radia w ich motocyklach. Dla uniknięcia wątpliwości, oba moje samochody niezawodnie odbierają te same stacje radiowe DAB w tych samych obszarach, w których mój motocykl tego nie robi, więc nie jest to kwestia słabego zasięgu nadajnika.

Czy radio DAB w Twoim motocyklu działa dobrze, czy jest tak samo bezużyteczne jak moje?
Mój DAB jest całkowicie bezużyteczny.

Podobnie jak Ty, mieszkam w Wielkiej Brytanii.

#37 ·
Nie powinieneś mieć problemów z DAB, jeśli mieszkasz w pobliżu Londynu, gdzie jest silny sygnał. Czy możesz zabrać motocykl z powrotem i złożyć reklamację, tak jak kilku z nas w Midlands, to jedyny sposób, abyśmy mogli coś zrobić w sprawie tego problemu. Mój jest w tej chwili u dealera i jest sprawdzany
Cały pakiet „Connectivity” / „Infotainmen” mojego taniego, używanego, siedmioletniego VW Polo jest o wiele lepszy niż mój 1600 GT z 2022 roku.