BMW K1600 Forum banner

Przeciąganie w lewo

14K views 53 replies 21 participants last post by  Muchmore  
#1 ·
Cześć Ludzie! Właśnie zabrałem mojego K1600 GTL z 2021 roku z Ohio do Luizjany i z powrotem. Zero deszczu w drodze tam, 100% deszczu w drodze powrotnej. Przejechałem nim około 2500 mil w 12 dni... Bez względu na warunki na drodze... Zauważyłem, że motocykl chce stale skręcać w lewo i zauważam, że ciągle dostosowuję swoją trajektorię, co po pewnym czasie staje się męczące. Jakkolwiek dziwnie to brzmi, kiedy zabieram prawe kolano ze zbiornika i jakby je wysuwam, odczuwam nieco mniejsze ciągnięcie w lewo. Naprawdę lubię ten motocykl, ale ciągnięcie w lewo odbiera część przyjemności z jazdy... Czy jest jakieś obejście? Dzięki za przeczytanie...

Attachments

#2 ·
Przeciąganie w lewo w niektórych motocyklach K było problemem od czasu premiery w 2011 roku. Wyszukaj na forum „left+pull”, a znajdziesz setki postów i brak rozwiązań.

Duane

• Like
Reactions: Daannyoh
#3 ·
Typowy problem. Różne rozwiązania dla różnych motocykli, a niektóre bez rozwiązań. Większość wydaje się skręcać tylko w lewo po zdjęciu rąk z kierownicy. Tak, jak sugeruje @Gunnert, wiele postów na ten temat.

#6 ·
Mój też tak robił, kiedy go dostałem. Zmieniłem opony na Dunlop Road Smart III, gdy zestaw OEM się zużył i było to mniej zauważalne (nie wyleczone), ale znacząca poprawa. Odkąd jeżdżę na nim przez ostatnie trzy lata, już tego nie zauważam. Moim zdaniem jest to cecha charakterystyczna motocykla, fabryczne opony pogarszają sprawę, a niektóre motocykle wykazują ten problem gorzej niż inne.

#7 ·
Mine did that when I got it. I changed tires to the Dunlop Road Smart III when the OEM set wore out and it was less noticable (not cured) but a significant improvement. Since I've been riding it over the last three years I no longer notice it. IMO it's inherent to the bike, the stock tires make it worse, and some bikes exhibit the issue worse than others.

Sent from my Pixel 3a using Tapatalk
Thanks that’s great news! A glimpse of hope!

#8 ·
Przeczytaj post nr 20 w tym wątku i daj nam znać wynik...

#9 ·
Przeczytaj post nr 20 w tym wątku i daj nam znać wynik...
Dzięki za to! Kto by pomyślał?

#11 ·
Zauważyłem, że czuję się, jakbym siedział "po lewej" na rowerze, tzn. więcej ciężaru na lewym pośladku. Nie robię tego celowo, ale jeśli przesunę ciężar ciała odrobinę w prawo na siodełku, siedzę prosto jak strzała. Może jest jakaś niewielka różnica w konstrukcji, a może po prostu jestem krzywy...

#15 ·
Zauważyłem, że czuję się, jakbym siedział "po lewej stronie" na rowerze, tzn. więcej ciężaru na lewym pośladku. Nie robię tego celowo, ale jeśli przesunę ciężar włos na prawo na siedzeniu, jestem prosty jak strzała. Może jest niewielka różnica w konstrukcji, a może po prostu jestem krzywy...
Tak, być może obciążnik 20 funtów w prawym schowku to wyleczy, lol. Właściwie, jak powiedziałem, jeśli otworzę prawe kolano i wystawię je na zewnątrz, to trochę pomaga. Zauważyłem też, że nie jestem dokładnie pośrodku z przednią szybą, kiedy siedzę na rowerze... to tak, jakbym był trochę na lewo od środka... albo wyobrażam sobie różne rzeczy haha

#12 ·
Mam Grand American z 2018 roku, który od tamtej pory skręcał w lewo. Zrobiłem tylny górny kufer zdejmowanym i założyłem Road Smart III. Mogę jechać z włączonym tempomatem przy około 60 mil na godzinę siedząc na tylnym siedzeniu i teraz jedzie prosto, jak długo, nie wiem. Zrobiłem to przez około 10 mil.

#17 ·
Mój GTL z 2020 roku jedzie prosto jak strzała. Fabryczne Bridgestony, a teraz Dunlop RSIII, bez problemów z żadnym z nich. Zrezygnowałem z robienia "Patrz, mamo! Bez rąk!" na rowerach wiele lat temu.

#18 ·
Mój GTL z 2020 roku jedzie prosto jak strzała. Fabryczne Bridgestone, a teraz Dunlop RSIII, bez problemów z żadnym z nich. Przestałem robić, "Patrz, mamo! Bez rąk!" na rowerach wiele lat temu.
Kiedy po raz pierwszy przeczytałem o tym ściąganiu w lewo, musiałem włączyć tempomat w moim GTL i puścić kierownicę, żeby trochę to poczuć. Uderzyła mnie głupota tego, co robiłem i to było to. :rolleyes:

#19 ·
To opaski kablowe/wiązania kablowe są instalowane nieco inaczej przez ludzkie ręce podczas produkcji, proste i proste. Dlatego problem jest nieco inny dla każdego roweru, od „żadnego” do „dużo”, z których oba są subiektywne.
Niestety, lekarstwo wymaga czasu, wysiłku i eksperymentów, ponieważ „ponowne wiązanie” ponownie wprowadzi niektóre z tych zmiennych.
Ci, którzy nie wierzą, niech pomyślą, jak niewiele przeciwciśnienia na kierownicy potrzeba, aby wywołać podobny dryf; następnie zdają sobie sprawę, że opaska kablowa może zrobić to samo.

#20 ·
To kable/opaski zaciskowe są instalowane w nieco inny sposób przez ludzkie ręce podczas produkcji, proste i proste. Dlatego problem jest nieco inny dla każdego roweru, od „żadnego” do „dużo”, z których oba są subiektywne.
Niestety, lekarstwo wymaga czasu, wysiłku i eksperymentów, ponieważ „ponowne zaciąganie” ponownie wprowadzi niektóre z tych zmiennych.
Dla tych, którzy nie wierzą, weź pod uwagę, jak niewiele nacisku na kierownicę jest wymagane, aby wywołać podobny dryf; wtedy zdaj sobie sprawę, że kabel związany opaską zaciskową mógłby zrobić to samo.
Jak kable mogą być tak napięte, gdy rower porusza się po linii prostej? Może coś oczywistego pomijam, ale wydaje się to nielogiczne.

#23 ·
Sprawdź ustawienie tylnej opony. Przednia i tylna opona muszą być idealnie wyrównane, aby jechać prosto. Jeśli tył jest lekko skręcony bardziej w prawo, motocykl skręci w lewo. Możesz to sprawdzić za pomocą sznurka biegnącego po obu stronach opon, gdy motocykl stoi prosto. Jeśli na lewej stronie jest więcej ciężaru lub jeśli masz tendencję do siedzenia bardziej po lewej stronie, motocykl również będzie chciał skręcić w lewo. Zużyte opony również mogą powodować ten problem.

#24 ·
Miałem ten sam problem. Dostałem nowe Micheliny i problem rozwiązany. Było niesamowicie nierówne zużycie na starej przedniej oponie. Teraz jedzie w miarę prosto nawet bez trzymania kierownicy. Powodzenia.

#25 ·
Cześć wszystkim! Właśnie zabrałem swój 2021 K1600 GTL z Ohio do Luizjany i z powrotem. Zero deszczu w drodze tam, 100% deszczu w drodze powrotnej. Przejechałem nim około 2500 mil w 12 dni...

Bez względu na warunki na drodze... Zauważyłem, że motocykl chce stale skręcać w lewo i zauważam, że ciągle muszę korygować tor jazdy, co po pewnym czasie staje się męczące. Jakkolwiek dziwnie to brzmi, kiedy zabieram prawe kolano ze zbiornika i tak jakby je wypuszczam, czuję mniejsze ciągnięcie w lewo.

Naprawdę lubię ten motocykl, ale ciągnięcie w lewo odbiera część przyjemności z jazdy...

Jakieś rozwiązanie? Dzięki za przeczytanie....
Niestety, jest tylko jedna rzecz do zrobienia. Zabierz motocykl z powrotem do dealera tak szybko, jak to możliwe. Przeczytaj mój post "Czas naprawić poważny problem", który między innymi dotyczy ciągnięcia w lewo. Przepraszam, że jestem tak bezpośredni, ale większość dealerów będzie unikać i zwlekać, aż będziesz zbyt sfrustrowany lub zostaniesz zmuszony do rogu.

Motocykl nie został zaprojektowany ani zatwierdzony do skręcania w lewo, a także nie akceptuj BMW HQ BS, które mówi, że motocykl nie został zaprojektowany do jazdy bez trzymania kierownicy, co jest powszechnym sposobem testowania i zgłaszania ciągnięcia. Byłem tam i mam odznakę. Każda riposta na jakąkolwiek wymówkę brzmi: "Czy motocykl został zaprojektowany do skręcania w lewo i czy projekt został zatwierdzony do tego?". Nie ma innej odpowiedzi niż "Nie".

Powodzenia, trzymaj się swojego stanowiska i nie akceptuj niczego innego niż wymiana tak szybko, jak to możliwe.

Ps. Zauważam, że kilka osób tutaj mówi, żeby zmienić opony. Tak, też tam byłem. Może to tymczasowo naprawić lub złagodzić problem. Jednak NIE naprawi to przyczyny i jak tylko opony się zużyją, ciągnięcie powróci. Znowu mam na to odznakę.

#27 ·
Próbowałem sprawdzić ustawienie tylnej opony. Przednia i tylna opona muszą być idealnie wyrównane, aby jechać po prostej linii. (jak wspomniano powyżej)

Użyłem sznurka i zauważyłem następujące elementy:
Image

Następnie spojrzałem na przednie koło z przodu motocykla

Image

Spojrzałem na przednie koło z przodu i zauważyłem, że "A" było większe niż "B"

Image

Image

Czy ta rozbieżność między A i B oznacza, że mógłbym złożyć przednią oponę tak, aby A = B i poprawić ustawienia?

Niech ktoś podzieli się swoją mądrością?

#42 · (Edited)
Próbowałem sprawdzić ustawienie tylnej opony. Przednia i tylna opona muszą być idealnie wyrównane, aby jechać po linii prostej. (jak wspomniano powyżej)

Użyłem sznurka i zauważyłem następujące rzeczy:
View attachment 170957

Następnie spojrzałem na przednie koło z przodu motocykla

View attachment 170956

Spojrzałem na przednie koło z przodu i zauważyłem, że "A" było większe niż "B"

View attachment 170958

View attachment 170959

Czy ta rozbieżność między A i B oznacza, że mógłbym złożyć przednią oponę tak, aby A = B i poprawić ustawienie?

Niech ktoś podzieli się swoją mądrością?
Spróbuj zmierzyć od widelca do obręczy po każdej stronie, a nie do krawędzi tarcz. Tarcze z założenia nie są wyśrodkowane, prawdopodobnie dlatego, że uznali, że jakiś idiota spróbuje zamontować koło do tyłu.

Edycja: piasta z założenia nie jest wyśrodkowana. Noga widelca do tarczy lub obręczy jest taka sama po obu stronach.

#30 ·
Pomysł, że przednie i tylne koło muszą być w idealnej linii, jest nonsensem. Od lat przednie i tylne koło są lekko przesunięte w niektórych Harleyach. Jeżdżą bez trzymania kierownicy przez wiele mil prosto.

Czy naprawdę potrzebny jest kolejny wątek na ten sam temat?
Oczywiście, że nie. :rolleyes:

#29 ·
Dziękuję za szybką odpowiedź. Przepraszam, że założyłem nowy wątek, ale instrukcje na poprzednim poście mówiły, że to stary post i powinniśmy założyć nowy wątek?

Czy powinienem zatem zakładać, że to normalne, co widzimy na pierwszym zdjęciu? Tylna opona powinna być nieco bardziej na lewo niż przednia opona?

#34 ·
Image

Nawet nowoczesne motocykle BMW mają przesunięcie tylnego koła względem przodu o 4,5 mm i tolerancję +/- 9 mm

#35 ·
Miałem 3 K1200 GT z lat 2002-2004. Ciągnęły na jedną stronę, a rozwiązaniem było wyjęcie podkładki 2 mm z tylnego koła, co powodowało, że przednie i tylne koło były w idealnej linii. Dlatego pomyślałem, że może to być coś do sprawdzenia w k1600.

#36 ·
Ron, bardzo dziękuję za informację. Jest dość odkrywcza. Ciekawe byłoby, jaka jest liczba tolerancji na rowerach, które nie ciągną i zobaczyć, czy różni się od rowerów, które ciągną. To dość duża tolerancja 9 mm. K1200 miał dużą korektę, kiedy wziąłem podkładkę 2 mm.

#38 ·
Nie sądzę, żeby "ciągnęło" w lewo w przeciwieństwie do toczenia w lewo z powodu normalnych sił przeciwdziałających obrotowi. To normalne.....Nie mogę zdjąć rąk z kierownicy, ale uważam to za normalne dla tego roweru. Efekt żyroskopowy
Nazwij to jak chcesz i spowodowane czymkolwiek, to nie powinno się dziać, nie wszystkie to robią, a niektórzy zgłosili, że ich zostało naprawione, więc moim zdaniem to NIE jest normalne.

#39 ·
Nauczyłem się wkładać ciężkie przedmioty, np. zestaw narzędzi i pompkę powietrza, do prawej sakwy. Właśnie w ten weekend bawiłem się puszczaniem kierownicy i motocykl jechał prosto z bardzo, bardzo małym, jeśli w ogóle, użyciem ciała. Przez ostatnie 10 lat posiadania 2 GTL i różnych marek opon ta metoda sprawdziła się u mnie.

Są chwile, kiedy nawierzchnia drogi odgrywała rolę w jeździe bez trzymania kierownicy, ale w większości przypadków jest to do opanowania w tych momentach, kiedy chcę wymienić rękawice lub pobawić się zamkami w kurtce.

#40 ·
Nauczyłem się wkładać ciężkie przedmioty, tj.: zestaw narzędzi i pompkę powietrza, do prawej sakwy. Właśnie w ten weekend bawiłem się puszczaniem kierownicy, a motocykl jechał prosto z bardzo małym, jeśli w ogóle, użyciem ciała. Przez ostatnie 10 lat posiadania 2 GTL i różnych marek opon, ta metoda sprawdziła się u mnie.

Są chwile, kiedy nawierzchnia drogi odgrywała rolę w bezwładnym błądzeniu, ale w większości przypadków jest to możliwe do opanowania w tych momentach, kiedy chcę wymienić rękawice lub pobawić się zamkami w kurtce.
Posiadałem mojego GTL z 2013 roku przez kilka miesięcy i nie zauważyłem żadnych problemów, a następnie przeczytałem o tym w jednym z wielu wątków tutaj i przetestowałem to z rękami z dala od kierownicy i bez dryfu.

#41 ·
Jeździłem na zupełnie nowym zestawie opon Michelin Road 6 i przejechałem na tym zestawie ponad 3000 mil. Miały straszne ściąganie w lewo.

Zanim wyruszyłem w podróż do Arkansas na ponad 2000 mil, założyłem nowy zestaw opon Pirelli Angel GT 2 Spec A. Mam na nich obecnie około 2700 mil i NIE mam żadnego ściągania. Dotyczy to zarówno jazdy po autostradach, jak i po dobrych, starych wiejskich drogach. Nawierzchnia drogi w obu zestawach NIE miała żadnego znaczenia. Wygląda na to, że problemem są opony. To już drugi raz, kiedy jeżdżę na Angel GT Spec A i NIE mam żadnego ściągania.

#43 ·
Mój GTL z 2020 roku od pierwszego dnia lekko skręcał w lewo. Niewystarczająco, aby zauważyć to podczas jazdy, ale po przeczytaniu tego i kilku innych wątków na ten temat, musiałem wykonać test "Unieś dłonie 1 cal nad uchwytami". Oczywiście, skręca w lewo, chyba że pochylę się BARDZO w prawo. Kilka miesięcy temu miałem ją u dealera na akcję serwisową dotyczącą tylnego zawieszenia. Kilka tygodni później jechałem z bardzo lekkim dotykiem na uchwytach i spróbowałem ponownie testu bez trzymania kierownicy. Zgadnij co? idealnie prosto. Pochyl się w lewo, powolny dryf w lewo. Pochyl się w prawo, powolny dryf w prawo. Siedź prosto, prosta trasa.
Byłem na tej samej autostradzie, którą codziennie dojeżdżam do pracy.
Nie mam wyjaśnienia, ani nawet teorii - tylko punkt danych.