BMW K1600 Forum banner

Ulepszona konstrukcja pompy wodnej - wymieniłem sam

14K views 14 replies 12 participants last post by  GordieT  
#1 ·
Przy około 44 tysiącach mil moja pompa wodna uległa awarii w moim K1600GTL z 2012 roku.

Koszt nowej pompy wyniósł około 300 dolarów (numer części BMW 11518544999). Nowa pompa była dostarczana z nowymi uszczelkami typu o-ring.

Oznaczenia na tylnej stronie pomp (patrz zdjęcia) wskazują na nowszy projekt:
Nowa: 16163/02, wyprodukowana w 2015 r.
Stara: 15548/02, wyprodukowana w 2010 r.

Odlew na tylnej stronie nowej pompy również jest inny, co świadczy o nowym i ulepszonym projekcie.

Kupiłem płyn chłodzący BMW w Autozone w postaci NIEZMIESZANEGO koncentratu (Płyn chłodzący/antyzamarzający Pentofrost NF (1,5 litra) - Pentosin). Azone wycofuje niezamieszany płyn i w przyszłości będzie sprzedawać tylko płyn chłodzący wstępnie zmieszany.

Attachments

#4 ·
Przybliżony przedział czasowy 2 godzin

Gooddog - Zajęło to bardzo mało czasu (2 godziny), aby dostać się do pompy, spuścić system i wymienić go. Ponieważ jestem tak blisko serwisu 48k i mam tak wiele rzeczy rozebranych, postanowiłem zająć się wymianą świec zapłonowych, a także naprawić wyciek oleju z pokrywy zaworów przy tulejach.

Gdybym tylko wymieniał pompę, zrobiłbym to sam ponownie, bez problemu.

Do dostania się do pompy nie były potrzebne żadne specjalne narzędzia.

Ile czasu zajęło Ci wymiana pompy od początku do końca? Wygląda na łatwą wymianę, prawda?

#5 ·
Przy około 44 tysiącach mil moja pompa wodna uległa awarii w moim K1600GTL z 2012 roku.

Kosztując około 300 dolarów, kupiłem nową pompę (numer części BMW 11518544999).
Nowa pompa była dostarczana z nowymi uszczelkami typu o-ring.

Oznaczenia z tyłu pomp (patrz zdjęcia) wskazują na nowszy projekt:
Nowy: 16163/02, zbudowany w 2015 roku
Stary: 15548/02, zbudowany w 2010 roku

Odlew z tyłu nowej pompy również się różni, co świadczy o nowym i ulepszonym projekcie.
Nowy, tak. Ulepszony, być może.

#7 ·
Właśnie zawiozłem mój samochód z 2015 roku do dealera w celu wymiany pompy wody po tym, jak zobaczyłem niebieski płyn chłodniczy kapiący na wydech. Mieli 3 tygodnie opóźnienia w umawianiu wizyt serwisowych, ale moja gwarancja kończy się w piątek. Kazali mi przywieźć samochód tylko w celu diagnozy, aby mogli to udokumentować przed upływem gwarancji, a następnie przywieźć go ponownie, gdy będę mógł umówić się na pełną wizytę.

Technik spojrzał na to przez około 10 sekund i potwierdził, że pompa przecieka/jest uszkodzona i byłem w drodze.

Mam nadzieję, że dostanę nową pompę.

#9 ·
Bardzo dziękuję za informacje i zdjęcia. Mój '14 GT z przebiegiem 17 tys. mil rozwinął syndrom płaczącej pompy wody 2 tygodnie po wygaśnięciu gwarancji i zakończeniu przeglądu po 18 tys. mil w serwisie. Brak naprawy ze strony producenta naprawdę mnie wkurza. Naprawdę nie uważam pomp wodnych za normalne elementy zużycia wymagające wymiany przy każdej drugiej wymianie oleju (zamierzony sarkazm).
Wymienię swoją pod koniec sezonu jeździeckiego. Rozumiem, że najtrudniejszą częścią tego procesu jest całkowite usunięcie wszystkich pęcherzyków powietrza z układu.
Powodzenia z nową pompą i informuj nas na bieżąco o jej działaniu.

#10 ·
Właśnie wróciłem ze Sturgis i zauważyłem niebieski wyciek płynu chłodniczego na spodzie pompy wodnej, a zbiornik w połowie drogi między max a min. Gdzie najlepiej kupić nową pompę wodną, poza salonem, który jest daleko ode mnie? Ktoś we wcześniejszym wątku pytał o zwykłą wymianę uszczelek - jakieś przemyślenia? Sam wymienię tę pompę, ponieważ model z 2013 roku dawno stracił gwarancję.

Rower jechał świetnie, nawet w gorących warunkach w zeszłym tygodniu. Jechał 85 mil na godzinę na autostradzie, z przyspieszeniami do ponad 100 przy wyprzedzaniu kamperów z potężnym podmuchem wiatru, więc dobrze było je ominąć.

#12 · (Edited)
Jak wspomniał Marc11, większość dealerów zamówi części i wyśle je bezpośrednio do Ciebie. Jednym z nich jest Bob's BMW.
https://www.bobsbmw.com/store/micro.../store/microfiche/BrowseParts.aspx?GroupName=Engine+(11)&MBike=53246&GroupID=11
Przewiń w bok pasek ze zdjęciami i znajdź pompę wodną.

Nie spieszyłbym się z wydawaniem pieniędzy na nową pompę. Poczekaj i zobacz, czy kapie codziennie lub w podobnych odstępach czasu, zanim ją wymienisz. Mój 2012 wytrzymał kilka lat, kapanie tylko raz na 6 miesięcy lub tak, zanim zaczął to robić co tydzień.

#13 ·
#14 ·
Właśnie kupiłem skoncentrowany płyn chłodniczy BMW w pojemniku 1 1/2 litra, Pentofrost w NAPA za 14 dolarów. NAPA ma go na swojej półce sklepowej. Zarówno Autozone, jak i Oriellys nie miały go tutaj w Minnesocie. Nadal potrzebuję pompy wodnej i stwierdzam, że wielu dealerów (w tym Bobs BMW) ma ją w ofercie, ale wszyscy podają cenę 328 dolarów z bezpłatną wysyłką. Nie znalazłem pompy wodnej K1600 na stronie internetowej www.ecstuning.com.

Czy to ustalanie cen nazywa się "zmową"? Czy ktoś wie, gdzie można taniej znaleźć pompę, aktualną wersję pn 11518544999??

Mam instrukcję obsługi na płycie CD, ale nie jest ona do końca jasna w kwestii demontażu / montażu pompy. Na przykład, nie precyzuje, aby usunąć oba węże do pompy, ani jak to zrobić, poza usunięciem śrub. Cały ten proces wygląda na wystarczająco prosty, ale pomyślałem, że zapytam innych, którzy to robili. Czy węże są wystarczająco elastyczne, aby po prostu je pociągnąć?

Czy istnieje jakaś technika podważania lub ciągnięcia, aby usunąć węże i w jakiej kolejności??

Czy jedna butelka (wystarcza na 3 litry 50/50) wystarczy do uzupełnienia utraconej objętości?

Nic na YouTube.....

P.S.; wyczyściłem/przepłukałem owady z chłodnicy dziś rano po tygodniowej podróży do Sturgis i przepłukałem mnóstwo kamieni i gruzu z dna środkowej osłony kamiennej za przednim kołem. Niesamowite, że zbiera się tam gruz.

Po wyczyszczeniu wszystkich pozostałości i wycieków z pompy wodnej, zrobiłem jazdę próbną na kilka mil, a następnie ponownie obejrzałem pompę. Zauważyłem kilka niebieskich kropli płynu chłodniczego spadających na ziemię w spoczynku, a wyciek wydaje się pochodzić z otworu spustowego. Moje doświadczenie z wymianą wielu pomp wodnych w samochodach jest takie, że wyciek z otworu spustowego jest oznaką awarii uszczelnienia wewnętrznego i z pewnością wymaga wymiany pompy w tym momencie.

#15 ·
Właśnie kupiłem koncentrat płynu chłodzącego BMW 1 1/2 litra, Pentofrost w NAPA za 14 $. NAPA ma go na swojej półce. Zarówno Autozone, jak i Oriellys nie miały go tutaj w Minnesocie. Nadal potrzebuję pompy wodnej i stwierdzam, że wielu dealerów (w tym Bobs BMW) tam jest, ale wszyscy podają cenę 328 $ z bezpłatną wysyłką. Nie znalazłem pompy wodnej K1600 na stronie www.ecstuning.com.

Czy to ustalanie cen nazywa się "zmową"? Czy ktoś wie, gdzie można taniej znaleźć pompę, aktualną wersję pn 11518544999??

Mam instrukcję obsługi na płycie CD, ale nie jest do końca jasne, jak przebiega proces demontażu / montażu pompy. Na przykład nie określa, aby usunąć oba węże do pompy, ani jak to zrobić, poza usunięciem śrub. Cały ten proces wygląda na wystarczająco prosty, ale pomyślałem, że zapytam innych, którzy to zrobili. Czy węże są wystarczająco elastyczne, aby po prostu je pociągnąć?

Czy istnieje jakaś technika podważania lub ciągnięcia, aby usunąć węże i w jakiej kolejności??

Czy jedna butelka (wystarcza na 3 litry 50/50) wystarczy do uzupełnienia utraconej objętości?

Nic na YouTube.....

PS; wyczyściłem/spłukałem owady z chłodnicy tego ranka po tygodniowej podróży do Sturgis i spłukałem mnóstwo kamieni i gruzu z dna środkowej osłony przedniego koła. Niesamowite, że zbiera gruz.

Po wyczyszczeniu wszystkich pozostałości i wycieków z pompy wodnej, zrobiłem jazdę próbną przez kilka mil, a następnie ponownie spojrzałem na pompę. Zauważyłem kilka niebieskich kropli płynu chłodzącego spadających na ziemię w spoczynku, a wyciek wydaje się pochodzić z otworu spustowego. Moje doświadczenie z wymianą wielu pomp wodnych w samochodach jest takie, że wyciek z otworu spustowego jest oznaką uszkodzenia uszczelnienia wewnętrznego i z pewnością wymaga wymiany pompy w tym momencie.
Wyciąłem dolne ostrze z osłony kamieni i cały ten syf wypada z dołu.

GT